Alice Cooper – Special Forces (Warner Brothers LP, 1981)
1) Who Do You Think We Are; 2) Seven & Seven Is; 3) Prettiest Cop On The Block; 4) Don’t Talk Old To Me; 5) Generation Landslide; 6) Skeletons In The Closet; 7) You Want It, You Got It; 8) You Look Good In Rags; 9) You’re A Movie; 10) Vicious Rumours

Nytt år brakte som vanlig med seg nytt album fra Alice Cooper. Nok en gang med skifte av produsent og musikere. Inntrykket fra denne perioden er at han nærmest ravet rundt i det musikalske landskapet, uten å finne fast grunn under føttene. Etter glamrockens død og hans manglende lyst til å lage mer shock-rock, hadde han forsøkt så mangt, uten å komme hjem. Det er likevel en bedring å spore fra forgjengerens mislykkede forsøk på modernisering her. Riktignok er Special Forces en slags videreføring av Flush The Fashions new wave-inspirasjoner, men den er mindre synthbelagt og mer energisk. Det kler Alice godt, uten at han nådde helt opp til gamle bravader denne gangen heller.

Richard Polodor ble hyret inn som produsent. Polodor var mest kjent som produsent for Three Dog Night, som hadde stor sukess i USA på syttitallet. Blant et relativt anonymt lag med studiomusikere skilte en viss Duane Hitchings (keyboards) seg ut som den viktigste. Han var medkomponist på de fleste låtene på Special Forces. Også Eric Scott på bass var med Alice for første gang, han skulle bli mer sentral på det neste albumet. I tillegg var Flo & Eddie med på vokal her og der. Disse to husker vi best fra The Turtles, samarbeidet med Frank Zappa og noen soloalbum på syttitallet.

Special Forces inneholder noen snodige låtvalg. For det første gjorde Alice en nyinnspilling av Generation Landslide, her kalt Generation Landslide 81. Det påstås at dette var en liveinnspilling, for meg høres det mer ut som live i studio med publikumspålegg. Uansett unødvendig å dra frem denne klassikeren på nytt; hva var i veien med den herlige originalen?  Vi finner også en versjon av Loves klassiker Seven And Seven Is på Special Forces, i en absurd cyberpunk-versjon. Skulle likt å vite Arthur Lee tenkte om denne.

Det finnes likevel gode ting her, som løfter plata opp over nivået til forgjengeren. Åpningssporet Who Do You Think We Are er en knall rocklåt, som sender tankene tilbake til Killer og Muscle Of Love. Herlig å høre Alice så tent igjen. Prettiest Cop On The Block og Don’t Talk Old To Me har også mye av det samme snappy og friske. Også disse har melodier som står seg.

Skeletons In The Closet viser frem gammel god Alice tematikk, og her passer synthdoseringen fint; en oppdatering av gamle ideer som er til å leve med. Ellers er det  for mange anonyme låter også denne gangen. Det er synd, for her var Alice på sporet av et virkelig godt album. Slik det hele endte opp, ble det litt halvveis.

Special Forces er et av de albumene mannen ikke kan huske å ha spilt inn, han var godt nede i crack- og kokainmisbruk på denne tida. Men jammen om det ikke ble gjennomført en større turne, Europa inkludert. Og denne ble en stor suksess.

Rating: 6/10