Caustic Window – Compilation (Rephlex cd, 1998)

1) Joyrex J4; 2) AFX 114; 3) Cordialatron; 4) Italic Eyeball; 5) Pigeon Street; 6) Astroblaster; 7) On The Romance Tip; 8) Joyrex J5, 9) Fantasia; 10) Humanoid Must Not Escape, 11) Clayhill Dub; 12) The Garden Of Linmiri; 13) We Are the Music Makers (Hardcore Mix)

Så sant ikke nerdegenet ditt er overutviklet, lommeboka er av ubegrenset størrelse og du har verdens beste nettverk av personlige forbindelser innen den elektroniske musikken, er du dømt til å slite med å skaffe deg all musikk Richard James har utgitt. Dermed er det ikke til å komme fra at en gjennomgang av hans utgivelser blir litt hullete og mangelfull, og at vi må nøye oss med amputerte løsninger i noen tilfeller. Slik er det også med mannens utgivelser under Caustic Window-aliaset, hvor det mest tilgjengelige for folk flest vil være Compilation, utgitt på James eget plateselskap i 1998. Her finner vi et utvalg av materiale som opprinnelig ble utgitt i 1992 og 1993, på de tre EPene Joyrex J4, Joyrex J5 og Joyrex J9ii, samt på singelen Joyrex J9i. Det hører med at det forelå en testpressing av et helt album Caustic Window i 1994, som aldri ble utgitt. Først i 2014 dukket albumet opp som digital nedlasting fra Replexs hjemmeside.

Det er ingen spor av det albumet her, hvor materialet i sin helhet er samlet fra de fire førstnevnte utgivelsene. Det er fint å ha materialet tilgjengelig, men jeg må melde at det som serveres på denne timelange samleplata er ujevnt. Deler av låtene er tilnærmet industriell tekno og digital hardcore, med grimme produksjonsverdier og insisterende rytmikk, ofte nærme en slags protojungle. Disse sporene er ok lytting noen ganger, men faller etter hvert flatt til marken, som småkjedelige sjangerøvelser.

Bedre går det når sinnet holdes i sjakk, teksturer får lov til å brette seg ut og James ser fremover mot løsninger som skulle dominere de to Aphex Twin albumene I Care Because You Do (1995) og The Richard D. James Album (1996). Da trer mannens sans for den varige melodi bedre frem, lytteropplevelsen blir mer nyansert og alle hjerter gleder seg.

Mye av materialet på Compilation virker mindre gjennomarbeidet enn vi er vant til fra James. Særlig de hardere sporene her er tett på demokvalitet, i alle fall om man sammenligner med annet demo-materiale han har gjort tilgjengelig.

Av høydepunkter må Italic Eyeball fra Joyrex J4 nevnes, her samples Julie Andrews fra sin rolle som Maria Von Trapp i The Sound Of Music. Hun synger «Perhaps I had a wicked childhood» både forlengs og baklengs over en basstung og dubbete beat, med svimlende synthløp mot månen, som fjern emosjonell støtte. Fantastisk. Dub utforskes også på Clayhill Dub, som nærmer seg noe King Tubby kunne levert om han befant seg på et engelsk raveparty i 1992.

Rating: 6,5/10