Amon Duul II – Only Human (Strand LP, 1978)

1) Another Morning; 2) Don’t Turn To Stone; 3) Kirk Morgan; 4) Spaniards And Spacemen; 5) Kismet; 6) Pharao; 7) Ruby Lane

Da John Weinzierl forlot gruppa etter utgivelsen av Almost Alive, var det kun Chris Karrer og Peter Leopold tilbake fra den opprinnelige besetningen av Amon Duul II. Stefan Zauner og Klaus Ebert, som begge kom med i forbindelse med innspillingen av Pyragony X i 1976, var fortsatt med. Disse fire spilte inn Only Human i 1978, og produsent var nok en gang Jurgen Korduletsch.

På Only Human fjernet gruppa seg fra funk og fusion påvirkningen som var så sterk på Almost Alive, og gikk for en slags progressiv pop, tydelig inspirert av band som Supertramp og Genesis. Uten at man kom noe nærmere det tidligere Amon Duul II; veien var lang tilbake til for eksempel Yeti fra 1970, både i kvalitet og musikalsk uttrykk.

Tar man Only Human på sine egne premisser, er det i hvertfall et liten forbedring fra de to foregående albumene. Only Human faller lettere i øret, det er bedre låtmateriale og det hele høres upretensiøst og avslappet ut. Elementer av spansk folkemusikk og arabiske toner setter sitt preg på musikken. All musikken på plata ble skrevet av gruppa i fellesskap.

Chris Karrer er glad i både flameco og østlige toner, og det preger et par av de bedre låtene på Only Human. Albumets høydepunkt er den syv minutter lange Kismet, med nettopp disse inspirasjonene klart fremme i musikken. Her spiller også Karrer fiolin igjen, til god effekt. Tyve år etter utgivelsen av Only Human skulle faktisk hiphop gruppa Cypress Hill sample Kismet. Det er altså ikke bare Kraftwerk som har satt sine spor i hiphopkulturen.

Også den kjappe Spaniards & Spaceman trekker på den spanske folkemusikken, selv om det hele blir litt vel lettvektig og syntetisk her.

De rene popvariantene Another Morning, Kirk Morgan og Pharaoh er letter å svelge denne gangen, enn hva tilsvarende forsøk på Pyragony X var. Også den avsluttende Ruby Lane humper greit avgårde på en vindskeiv beat. Uten at noen av disse fire låtene kan sies å være overveldende.

Etter utskjellingen av omslaget på forrige album er det på sin plass i gi honnør til omslaget på Only Human. Rett og slett et flott omslag.

Etter utgivelsen av Only Human kom det nye endringer i bandbesetningen. I november 1978 kom vokalist Tommy Piper med, og gruppa gjennomføret en turne i Tyskland våren 1979. Etter det var det slutt for en stund, selv den gamle kriger Chris Karrer hadde fått nok. Gruppa gikk i opplag og Karrer spilte inn sitt første soloalbum, som kom ut i 1980. På solodebuten utforsket Karrer en slags jazzrock, uten den helt store suksessen. Det skal også nevnes at John Weinzierl slo seg sammen med Dave Anderson, som vi husker fra en tidlig versjon av Amon Duul II og senere Hawkwind, under navnet Amon Duul (UK) i 1979. Amon Duul (UK) skulle i løpet av noen få år gi ut fire album.

Rating: 5,5/10