At The Drive In – Relationship Of Command (Grand Royal cd, 2000)

1) Arcarsenal; 2) Pattern Against User; 3) One Armed Scissor; 4) Sleepwalk Capsules; 5) Invalid Litter Dept.; 6) Mannequin Republic; 7) Enfilade; 8) Rolodex Propaganda; 9) Quarantined; 10) Cosmonaut; 11) Non-Zero Possibility

I mars 2001 tok At The Drive pause på ubestemt tid, og det skulle gå 16 år før går det kom nytt materiale fra gruppa. I 2001 hadde seks år med intens turnering slitt tungt på medlemmene, både fysisk og psykisk. Rodriguez-Lopez og Bixler gikk videre med The Mars Volta og skulle oppnå stor suksess. The Mars Volta ga en et rekke album frem til oppløsningen i 2013 og står igjen som et av største rockbandene i denne perioden. Resten av medlemmene i At The Drive In fortsatte sammen i Sparta, som ga ut tre album frem til 2006.

Før alt dette rakk At The Drive In å gi ut sitt tredje studioalbum på fem år. Innspillingen av Relationship To Command foregikk over syv uker på starten av 2000, med Ross Robinson som produsent. Robinson var en oppfinnsom metalprodusent, som hadde jobbet med blant andre W.A.S.P., Korn, Fear Factory og Deftones. Han gjorde en god jobb med At The Drive In, og sammen med mikser Andy Wallace ga han albumet en fet, tung lyd, uten at det ble unødvendig glossy. Riktignok har Bixler i ettertid klaget på at Relationship To Command fikk en vel kraftig polish, men etter min mening passer lydbildet musikken aldeles utmerket. Plata ble utgitt i september 2000 til positiv mottagelse blant kritikere og med brukbart salg.

Relashionship To Command ble albumet som løftet At The Drive In opp av undergrunnen og inn i mainstreamens glorete lys for en stakket stund, før gruppa gikk i hvilemodus. Gjennombruddet var vel fortjent. Relationship To Command står tilbake som et av de bedre rockalbumene i vårt ny århundre. Plata representerer ikke et stort brudd med de to foregående albumene rent stilmessig, det er fortsatt en aggressiv og intens post-hardcore som dominerer uttrykket, men kvaliteten på låter, spill og produksjon er løftet opp til et høyere nivå.

Relationship To Command består av elleve spor som er unnagjort på 45 minutter, og som etter endt spilling gir deg et ønske om å sette på stasen en gang til. Sangene er gjennomgående fengende, godt arrangert og med tilstrekkelig øs til å engasjere også de som normalt liker hardcore av det mer skitne slaget. Når vi vet at Rodriguez-Lopez og Bixler gikk videre til dyrking av prog og metal i Mars Volta bare to år senere, kunne man kanskje vente noe av tilsvarende tilbøyeligheter på Relationship To Command. Det finnes spor av prog og det utglidende eksperimentelle på plata, men de innfallene er i mindretall; Relationship To Command er nærmere forgjengeren In/Casion/Out enn The Mars Voltas debutalbum.

Nærmest det som skulle komme finnes kanskje i den seige Quarantined, hvor gitarløp på kryss og tvers velter over deg, i fett samspill med Bixlers smått hysteriske vokal. Relationship To Command er i det hele tatt en formidabel gitarplate, en herlig fremvisning av gitarens muligheter i moderne musikk; en moderne gitarklassiker så god som noen. Også den avsluttende Non-Zero Possibility byr på nye løsninger; en pianodrevet ballade med gitarer i dypet av miksen og støyelementer som sakte får overtaket og lar låten dø ut i en melankoli av hiss.

Andre høydepunkter er den kontante Pattern Against User. Selvsagt er Bixler en stor vokalist som dominerer begivenhetene, men lytt til denne –høyt!- med høretelefoner og nyt gitararbeidet. En annen favoritt er den vakre Invalid Litter Dept., hvor rabalderet brytes opp underveis, med søte pianolinjer, en snakkesyngende Bixler, kor og stort alvor. En klassiker, intet mindre.

Verdt å nevne også er at Iggy Pop dukker opp underveis. På den sterke Enfilade ringer han inn en beskjed til en bekymret kvinne, så overtar Bixler med prosessert stemme over congas og gitar, før det virkelig braker løs. Iggy Pop bidro også med sang på Rolodex Propoganda.

The Ig har god smak.

Rating: 8,5/10