Utopia (Amon Duul II) – Utopia (United Artists LP, 1973)

1) What You Gonna Do?; 2) The Wolfman Jack Show; 3) Alice; 4) Las Vegas; 5) Deutsch Nepal; 6) Utopia No. 1; 7) Nasi Goreng; 8) Jazz Kiste

Midt i Amon Duul IIs kreative tsunami cirka Wolf City-innspillingene, gikk Lothar Meid og Olaf Kubler i studio sammen med amerikaneren  Jimmy Jackson. Lothar Meid var  medlem i Amon Duul II, Olaf Kubler var den gruppas produsent og Jimmy Jackson hadde gjort tysker av seg, og spilt med band som Passport og Embryo. Selv om det gikk rykter om at Meid og Kubler gikk i studio for seg selv etter en krangel med resten av Amon Duul II, kan et eventuelt fiendeskap ikke ha stukket så dypt. De fleste medlemmene av Amon Duul II er nemlig med på Utopia.Vi finner både Renate Knaup, Daniel Fichelscher, John Weinzierl, Chris Karrer og flere som gjester her. En mer sannsynlig forklaring er at det var mye materiale til overs fra Wolf City innspillingene, som Meid og Kubler ville jobbe videre med. Wolf City var opprinnelig tenkt å være et dobbeltalbum. Koblingen til Amon Duul II er således stor, og ved nyutgivelser av plata har den hatt Amon Duul II som artist i stedet for Utopia.

Utopia er et overskuddsprosjekt, med gode låter og kresent spill. Materialet er mer jazzete enn Amon Dull II, både Kubler og Jackson hadde sine røtter i fri jazz og improvisasjonsmusikk. Det høres særlig godt på den funky lounge-instrumentalen Las Vegas, med fint akustisk gitarspill og fløyte, og blåsere kokende dypt i miksen. Utopia No. 1 er også rytmisk fundert i jazzen, med progressive elementer og en freakete spacerockvibb. Herlig! Nasi Goreng er en orgeldynket, lystig sak, som sklir motstandsløst rundt i jazzkosmos og forbereder oss på den avsluttende Jazz Kiste. Hadde noen fortalt meg at Jazz Kiste var et uutgitt stykke 70-talls Miles hadde jeg gått rett i fella. Jazz Kiste er en hommage til Bitches Brew, men fungerer fint også som et selvstendig stykke musikk. Den skulle  ha vart i 20 minutter, ikke kun fire.

Det finnes også ting på Utopia som er mer typisk Amon Duul II ala 1973. Åpningssporet What You Gonna Do? synges av Renate Knaup og hadde passet inn på både Carnival In Babylon og Vive Le Trance. Dette er en av de bedre låtene Knaup synger på, en herlig folkrocker. The Wolfman Jack Show er ikke mye dårligere. Her uteskes en dyster rocklåt på arrangement og riff lånt fra Beatles´ Come Together. Den hadde passet perfekt på Wolf City med sin tunge, beske kraft. Alice er en ren pianoballade, langt unna det våre venner ellers syslet med på denne tiden. Den fungerer for så vidt, men har ikke den spenningen i seg som resten av sporene har.

Av en eller annen grunn tok Meid og kompani også med en versjon av Deutsch Nepal. Orginialen befinner seg som kjent på Wolf City. Versjonen her legger seg tett opp til originalen, uten å tilføre noe spesielt.

Utopia er en nødvendig del av Amon Duul-puslespillet.

Rating: 7/10