Arcade Fire – Everything Now (Columbia cd, 2017)

 1) Everything Now (continued); 2) Everything Now; 3) Signs Of Life; 4) Creature Comfort; 5) Peter Pan; 6) Chemistry; 7) Infinite Content; 8) Infinite Content; 9) Electric Blue; 10) Good God Damn; 11) Put Your Money On Me; 12) We Don’t Deserve Love; 13) Everything Now (continued)

Everything Now, Arcade Fires femte album ble selvsagt imøtesett med stor interesse fra både fans og musikkpresse. Gruppa hadde tatt strake veien mot den aller lyseste stjerna gjennom hele karrieren, og opplegget  rundt Everything Now var rigget for at det nå skulle tas ytterligere klyv opp blant verdens bestselgende og mest roste artister. En uimotståelig kombinasjon av kommersiell teft og kunstnerisk bonitet skulle forsterkes nok en gang.  Så gikk det som kjent ikke helt slik, for første gang var meningene om Arcade Fire i spill. Det begynte med en tilnærmet slakt fra Pitchfork, musikkverdenens mest innflytelsesrike nettside. Etter hvert dukket det riktignok opp både svært positive anmeldelser og vurderinger som hadde både tro og tvil i seg. Det store publikum var dog fortsatt med gruppa, og Everything Now ble en storselger, kritikken til tross.

Jeg skal innrømme at Everything Now var en skuffelse da den kom ut sommeren 2017. Og fortsatt er dette Arcade Fires svakeste album i mine bøker. Heldigvis ga jeg plata noen ekstra runder i spilleren, og etter hvert ble jeg nok en gang trukket inn i Arcade Fires univers, dog ikke med samme kraft som tidligere.

Everything Now var en videreføring av og konsentrasjon om det dansbare i gruppas musikk. Arcade Fire gikk gjennom en storstilt omstilling av eget gemytt og musikalske uttrykk på det foregående albumet Reflektor, hvor det var dansemusikken som stod i sentrum for begivenhetene. Samtidig var det en temperatur og et konsept Arcade Fire verdig, noe som bidro til å ro Reflector i land. På Everything Now fortsatte  gruppa langs de samme linjene, men blander enda større doser pop inn i det rytmiske. De satte sitt  særpreg på spill, ved å nærme seg de dusinene av middelmådige dansepop/danserock artister som plager deg og meg daglig.

Den utadvendte, kommersielle dansepopen stod i kontrast til både tekster og ikke minst promoteringen av plata. Promoteringen brukte virkemidler som «falske» anmeldelser, Youtube  og twitterkonti, til å spinne en satirisk kommentar til vår tids mediale mareritt. Tekstene fulgte godt opp, med en sosial kritikk av den vestlige verden ca 2017; sosiale medier, endeløs eksponering og det overfladiske samvirke mellom deg og meg. Så var det virkelig en plan med kritikken av det overfladiske, presentert gjennom overfladisk musikk? Det er unektelig det inntrykket man sitter igjen med etter de første lyttingene, og som muligens lurte kritikere til å ta frem kniven. For Arcade Fire hadde selvsagt mer å by på enn den første opplevelsen av motstandsløshet og gloss. Everything Now byr på fengende, rytmisk popmusikk – som varer mye lenger enn det gjennomsnittlige popalbumet ala 2017. Wim Butlers stemninger og låtskriverpenn er fortsatt hyggelig til stede, og materialet inneholder gode pop-kvaliteter nesten hele veien. Så står noen ganger den glossy overflaten i veien for den musikalske dybden, men ikke verre enn at det bli fengende og  uforpliktende lytting hele veien. Det skal altså tillegges at jeg hadde håpet på mer, men alt i alt er Everything Now en artig utforskning av det tilgjengelige og dansbare.

Der Reflector var et storstilt konsept, er Everything Now løsere i snippen. Plata bindes forsøksvis sammen av det innledende og avsluttende tittelsporet, men det hele oppleves mest av alt som en samling sanger som ikke har all verden med hverandre å gjøre – utover å utforske dansepop og sosial kritikk.

Og det er ikke så lite, når jeg får tenk meg om.

Rating: 7/10