Alusa Fallax – Intorno Alla Mia Cattiva Educazione (Fonit LP, 1974)

1) Soliloquio; 2) Non Fatemi Caso; 3) Intorno Alla Mia Cattiva Educazione; 4) Fuori Di Me, Dentro Di Me; 5) Riflessioni Al Tramont; 6) Il Peso Delle Tradizioni; 7) Carta Carbone; 8) Perché Ho Venduto Il Mio Sangue; 9) Per Iniziare Una Vita; 10) È oggi; 11) È Così Poco Quel Che Conosco; 12) Ciò Che Nasce Con Me; 13) Splendida Sensazione

I baklandet til de store italienske progrockgruppene PFM, Banco og Le Orme var det en lang rekke konstellasjoner som slapp et album eller to, ofte av forbløffende høy kvalitet. Mange av utgivelsene kom i små opplag og forsvant raskt, om de noen gang fikk oppmerksomhet utover den nærmeste vennekretsen. Syttitallets glemte perler ble gjennomdaget på nittitallet, da flere italienske selskaper med Mellow i spissen gjenutga mange obskure utgivelser. Siden denne epokegjørende reutgivelsespolitikken har italiensk progrock hatt entusiastiske fans over hele verden, fortjent nok.

En av gjenoppdagede gruppene var Alusa Fallax, et nydelig lite orkester som kun slapp et album. Intorno Alla Mia Cattiva Educazione ble utgitt i 1974, med et opplag på kun 5000 eksemplarer. Originalutgaven har blitt et samlerobjekt, selv om plata er reutgitt flere ganger senere på vinyl og cd.

Aluza Fallax ble stiftet i Milano i 1969, av de tre brødrene Guido, Maria og Augusto Cirla på henholdsvis gitar, fløyte/blåsere og vokal,  Guido Gabet (gitar) og Massimo Parretti (keyboards). De etablerte seg etter hvert i den lille byen Novara, og ga ut noen singler, uten at noen oppmerksomhet ble dem til dels. Først i 1974 fikk de spille inn et album, og resultatet ble en liten progressiv perle.

I kjent progånd var det ikke mangel på hverken ambisjoner eller pretensjoner hos Allus Fallax. Albumet ble planlagt som en rockopera, eller kanskje nærmere en rendyrket sceneoppsetning. Handlingen konsentrerer seg rundt en ulykkelig karakter, som var utsatt for en stram og begrensende utdanning som låste fast både kropp og sjel. Underveis i stykket river han seg løs fra konvensjonene og blir født på nytt som en fri sjel. Min italiensk er på ingen måte god nok til å vurdere det tekstlige innholdet, men musikken kan trygt nytes uten å være flytende i italiensk.

Albumet er delt inn i tretten spor, men hver av platesidene utgjør en sammenhengende suite. Det musikalske uttrykket er inspirert av samtidige som Jethro tull, Gentle Giant, PFM og Banco. Samtidig hadde Alusa Fallax egenart, i et uttrykk som er sterkt av sin tid.  Alusa Fallax hadde en inspirert kombinasjon av det italiensk-lyriske, inspirasjon fra klassisk italiensk musikk og folkmusikk, samtidig som engelske progband satte dem på sporet.

Musikken er preget av stadige stemnings- og tempoendringer, i komplekse arrangementer og storstilt musisering. Selv om det er mange kjente og kjære løsninger på plata, kjedes det aldri i selskap med Intorno Alla Mia Cattiva Educazione. Fløyte, stemme, moog, keyboards og andre instrumenter skaper en inviterende og samtidig utfordrende stemning, som tidvis vrenges over i avantgardistisk terreng, sannsynligvis når hovedpersonen «river seg løs» fra åket.

Musikken er fifty- fifty instrumental og vokalbasert. Vokalist Agusto Circla hadde en grov, dyp røst, noe han hadde til felles med flere andre på den italienske scenen. Noen ganger kunne den testeronfylte vokaliseringen virke mot sin hensikt, men ikke så for Alusa Falax. Tvert i mot faktisk, Circla brukte stemmen variert og fint, og det er rett og slett herlig lytting når han drar på i noen av større, refrengbaserte sporene.

Rating: 8/10