Joni Mitchell – Clouds (Reprise LP, 1969)

1) Tin Angel; 2) Chelsea Morning; 3) I Don’t Know Where I Stand; 4) That Song About the Midway; 5) Roses Blue; 6) The Gallery; 7) I Think I Understand; 8) Songs to Aging Children Come; 9) The Fiddle and the Drum; 10) Both Sides, Now

Joni Mitchell ble et navn etter utgivelsen av debutalbumet Song To A Seagull, selv om albumet ikke solgte all verden. Hun fikk gode kritikker og ble rost opp i skyene av flere kjente musikerkolleger. Debuten bidro også til at det dukket opp et ansikt bak sangene Tom Rush, Buffy Saint-Marie og Judy Collins hadde gjort kjent.

Mitchell benyttet momentet til å lage et nytt album. Hennes andre plate ble spilt inn i Hollywood, og utgitt 1. mai 1969. Omslaget, et selvportrett, hadde hun malt selv, slik hun  også hadde gjort med omslaget på debuten. Mitchell dyrket malerkunsten parallelt gjennom hele musikk-karrieren, og hadde definitivt kunstneriske kvaliteter også på dette området.

Joni produserte Clouds selv, med unntak av åpningssporet Tin Angel. Der fikk hun hjelp av Paul Rothchild, som var mest kjent som produsent for The Doors og Paul Butterfield Blues Band.

Clouds oppholdt seg i samme musikalske nabolag som Song For A Seagull. Joni Mitchells stemme og gitar fikk kun hjelp av Stephen Stills på bass enkelte steder. Likevel var Clouds et godt stykke videre på veien for Mitchell. Clouds var mer kompleks i låtstrukturer og vokalarrangementer, samtidig som inkludering av noen upbeat sanger gjorde albumet lysere og lettere tilgjengelig enn den stramme, smått mørke debuten. Tekstene beskrev også denne gangen Mitchells følelsesliv, kjærester og andre erfaringer.

På Clouds gjorde Mitchell sine versjoner av Chelsea Morning og Both Sides, Now. Chelsea Morning hadde allerede blitt spilt inn av Judy Collins, Fairport Convention, Jennifer Warnes og Dave Van Ronk, men det var noe eget med Mitchells «versjon». Det hadde selvsagt å gjøre med hennes ekstraordinære nerve, men også at identifikasjonen med sangen ble forsterket da Mitchell selv sang om rommet hun bodde i,  i Chelsea, New York. At sangen var en formidabel popsang skal heller ikke utelates. For en fengende, herlig låt!

Both Sides, Now er en av Mitchells aller mest kjente og kjære låter. Opprinnelig var den en hit for Judy Collins, og gjennom årenes løp har den blitt spilt inn av svært mange artister, kjente som ukjente. Joni tok også selv frem sangen igjen på et album i 2000. Both Sides, Now var en nydelig, klassiske vise, som kunne speile hen til kjærlighetsforhold spesielt, men også til livets dualitet generelt. Den hadde en av Mitchells mest åpne og forlokkende melodier, og du har selvsagt hørt den mange ganger.

Clouds var heldigvis ikke to hits og resten fillers. Tvert i mot holdt samtlige ti spor mål, og plata var et nytt bevis på Mitchells kvaliteter som låtskriver og fremfører. Albumet forsterket hennes musikalske egenart,  både som komponist og artist. Clouds hadde den karakteristiske Mitchellske melodiføringen, koblet med hennes særegne stemme og vokalarrangementer som ingen gjorde henne etter, hverken i 1969 eller senere.

På I Don´t Know Where I Stand blottla Mitchell sin usikkerhet da hun stod på terskelen til et nytt forhold. Hun fikk frem nerven og spenningen som de fleste har kjent, på vakkert vis. That Song About The Midway var også en kjærlighetssang, men her var det det eksisterende forholdet som ble beskrevet, nok en gang over en fortryllende melodi. Den er en av denne anmelderens favoritter blant de tidlige Mitchell-sangene. Det er også den formidable The Gallery. Også her ble kjærlighetens irrganger beskrevet, med en vokal som dro lytteren inn i et komplekst univers.

Når man begynner å beskrive sine favoritter fra Clouds, blir det klart at alle de ti sangene fortjener en nærmere beskrivelse. Det blir litt mye, men uansett bør den stramme The Fiddle And The Drum nevnes. Her tok Mitchell for seg det amerikanske maktapparatets opptreden i Vietnam, og beviste nok en gang at forsiktige virkemidler kan slå svært hardt.

Clouds ble Joni Mitchells kommersielle gjennombrudd, med 22. plass i Canada og 31. i USA.

Rating : 8/10