Alice Cooper – Along Came A Spider (Steamhammer cd, 2008)

 1) Prologue: I Know Where You Live; 2) Vengeance Is Mine; 3) Wake The Dead; 4) Catch Me If You Can; 5) (In Touch With) Your Feminine Side; 6) Wrapped In Silk; 7) Killed By Love; 8) I’m Hungry; 9) The One That Got Away; 10) Salvation; 11) I Am The Spider (Epilogue).

Etter en albumpause på tre år var Alice tilbake i 2008, med konseptalbumet Along Came A Spider. Along Came A Spider var mannens studioalbum nummer 25, på 39 år. En formidabel prestasjon i seg selv, i en karriere som hadde hatt mange opp- og nedturer.

Forgjengeren Dirty Diamonds var nok en plate på det jevne, ikke tipp-topp men heller ikke håpløs. Slik litt for mange av mannens album hadde vært det. Og den samme ujevnheten og bitvise mattheten som preget mye av mannens produksjon etter 1975 (!), lå som et slør over Along Came A Spider, som føyde seg inn i rekken av middels gode album. Og det var synd, for han hadde med jevne mellomrom vist at han fortsatt var  kapabel til å klemme ut virkelig gode skiver.

Alt lå egentlig til rette for at Along Came A Spider skulle være et av de bedre «sene» Alice albumene. Her var han i konseptmodus, ofte en forutsetning for de virkelig gode Alice-platene, og med et band og et sound som passet ham godt. Likevel ble det hele en smule skuffende.

La oss begynne med konseptet. Alice fortalte historien om seriemorderen Spider, som tok på seg oppgaven med å bygge en edderkopp med åtte bein, av diverse kvinner han hadde tatt livet av. Spider mistet tilslutt grepet og forelsket seg i sitt siste offer, og dermed skjedde rettferdigheten hyllest.  Ingen utypisk tilnærming for Alice dette, en kombinasjon av død og fordervelse, galskap og tongue in cheek humor. Det burde vært et godt utgangspunkt for et godt Alice album, hvor han kunne metaparafresere seg selv og karrieren sin, med et skrått blikk, lekevold og humør. Det manglet dessverre en del på å nå slike høyder. Tekstlig ble det 2. divisjon skrekk/slasher nivå. Det ble rett og slett kjedelig, med mye unødvendig vassing i kjipe detaljer. I tillegg hørtes Alice vel gneldrete og alvorlig ut, mer humør hadde gjort seg. Det hadde også gjort seg med et knippe bedre sanger. Det var få spor som skilte seg ut, selv om det for så vidt gled greit plata gjennom; det var ingen grove blundere, men for mange løsninger vi hadde hørt utallige ganger tidligere.

Som konseptalbum var det dårlig flyt og sammenheng albumet gjennom. Det nådde ikke opp til helheten fra plater som Welcome To My Nightmare, From The Inside og The Last Temptation.

Overraskende nok ga Along Came A Spider Alice nok et lite kommersielt comeback; man kan jo lure på hvilket dette var i rekken! Plata nådde 53. plass i USA og fikk liste-plasseringer i Norge, Sverige, UK, Canada, Sveits og flere til. Dermed ble Along Came A Spider hans største kommersielle suksess siden Hey Stoopid fra 1991.

Rating : 5,5/10