Alice Cooper – The Life And Crimes Of Alice Cooper (Warner Brothers/Rhino 4cd, 1999)

CD I: 1) Don’t Blow Your Mind; 2) Hitch Hike; 3) Why Don’t You Love Me; 4) Lay Down And Die, Goodbye; 5) Nobody Likes Me; 6) Levity Ball (studio version); 7) Reflected; 8) Mr And Misdemeanour; 9) Refrigerator Heaven; 10) Caught In A Dream (single version); 11) I’m Eighteen; 12) Is It My Body; 13) Ballad Of Dwight Fry; 14) Under My Wheels; 15) Be My Lover; 16) Desperado; 17) Dead Babies; 18) Killer; 19) Call It Evil; 20) Gutter Cat Vs. The Jets; 21) School’s Out; CD II: 1) Hello Hooray; 2) Elected (single version); 3) Billion Dollar Babies; 4) No More Mr Nice Guy; 5) I Love The Dead; 6) Slick Black Limousine; 7) Respect For The Sleepers; 8) Muscle Of Love; 9) Teenage Lament ’74; 10) Working Up A Sweat; 11) Man With The Golden Gun; 12) I’m Flash; 13) Space Pirates; 14) Welcome To My Nightmare (single version); 15) Only Women Bleed (single version); 16) Cold Ethyl; 17) De­par­t­ment Of Youth; 18) Escape; 19) I Never Cry; 20) Go To Hell; CD III: 1) It’s Hot Tonight; 2) You And Me (single version); 3) I Miss You; 4) No More Time For Tears; 5) Because; 6) From The Inside (single version); 7) How You Gonna See Me Now; 8) Serious; 9) No Tricks; 10) Road Rats; 11) Clones (We’re All); 12) Pain; 13) Who Do You Think We Are (single version); 14) Look At You Over There Ripping The Sawdust From My Teddy Bear; 15) For Britain Only; 16) I Am The Future (single version); 17) Tag, You’re It; 18) Former Lee Warmer; 19) I Love America; 20) Identity Crisises; 21) See Me In The Mirror; 22) Hard Rock Summer; CD IV: 1) He’s Back (demo version); 2) He’s Back (The Man Behind The Mask); 3) Teenage Frankenstein; 4) Freedom; 5) Prince Of Darkness; 6) Under My Wheels; 7) I Got A Line On You; 8) Poison; 9) Trash; 10) Only My Heart Talking; 11) Hey Stoopid (single version); 12) Feed My Frankenstein; 13) Fire; 14) Lost In America; 15) It’s Me; 16) Hands Of Death; 17) Is Anyone Home; 18) Stolen Prayer

The Life And Crimes Of Alice Cooper ble utgitt i 1999. Boksen følger karrieren til både gruppa Alice Cooper og soloartisten med samme navn, relativt trofast gjennom hele karrieren frem til 1999. Det betyr at mer enn tredve år med musikalske aktiviteter dekkes på de fire discene. Boksen inneholder en god oppsummering av alle disse årene, fra den spede begynnelsen på sekstitallet, til den store perioden med Alice Cooper band, og gjennom en lang og kronglete solokarriere. Heldigvis har man ikke blitt forledet til å foreta en omskrivning av historien, gjennom å overse album som enten ikke har solgt noe særlig og/eller har blitt radbrukket av kritikerne. Her er er alle platene representert, selv om det er forskjellig hvor stor plass de enkelte platene har blitt tildelt.

I tillegg til inkludering av albumspor, er det med tilstrekkelig med vanskelig tilgjengelig singel b-sider, musikk til diverse filmer og annet, til at den svorne fan også vil finne glede av boksen. Det synes ikke å være veldig mye uutgitt studiomateriale etter disse tredve årene, så de store overraskelsene slik sett får vi derimot ikke på i denne boksen.

Perioden med Alice Cooper Group opptar drøyt en og halv disc, uten at det dukker opp uutgitt materiale av betydning. Riktignok får vi noen spor med The Spiders, som gruppa het før den skiftet navn til Alice Cooper Band, og med Nazz (ditto), som viser frem de tidlige innspillingene og forsøkene, med en blanding av garasjerock og british invasion, uten at det er imponerende rent musikalsk. Likevel er det fint å ha materialet tilgjengelig. Eneste som gjør at man hever et øyebryn er Slick Black Limousine, som fulgte med NME som flexidisc i 1973. Vi snakker ikke akkurat om et vidunder av en låt, og den hadde ikke fortjent plass på noen av gruppas album, men den er fin å ha trygt i hyllene.

Når turen går videre til Alice Coopers solokarriere, dukker det opp flere spor som ikke har vært lett tilgjengelige, i tillegg til spor fra alle soloalbumene. Alice var raus med eksklusive spor til filmer. Det var ikke akkurat de mest høyverdige mesterverkene som ble tilgodesett; det er mye b-film og skrekkfilm-varianter han har vært involvert i opp gjennom årene. Og dét er det ingenting i veien med. Mannen er tross alt en vandrende b-film-klisje i seg selv.

Særlig artig er de to sporene fra soundtracket til Flash Fearless Vs. The Zorg Women, Parts 5 & 6. I´m Flash og Space Pirates ble spilt inn tidlig i 1975, og involverte musikere som John Entwistle, Nicky Hopkins, Kenny Jones og Justin Hayward. Selv om ikke det er to mesterverk , er det en herlig, løs, britisk rock-vibb over det hele. Fint å ha!

Alice var raus nok til å inkluder et spor fra gruppa Billion Dollar Babies´ eneste album, Battle Axe, fra 1977. Billion Dollar Babies bestod av blant andre Michael Bruce og Dennis Dunaway fra det opprinnelige Alice Cooper Group. Billion Dollar Babies ga ut et ok hardrock album i 1977. I Miss You er et godt eksempel på hva den kortlivede gruppa bedrev.

Alice Cooper var en av flere store artister som rotet seg bort i Roberts Stigwoods´ katastrofale Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band. Alice og Bee Gees versjon av Because er med her, og er en rett så snodig sak. Den var likevel ikke så håpløs som jeg husket at den var; jeg hadde ikke hørt den på mange år – har man blitt mildere med årene? Uansett er Alice og Bee Gees litt av en match.

Tilslutt kan en b-side fra 1991 nevnes; en herlig, punkete versjon av Hendrix´Fire som kler Alice godt.

Boksen inneholder også en solid bok, med historien om Alice Cooper, bilder, informasjon om låtene og Alice´ kommentarer til de enkelte sporene.

Rating: 7,5/10