AC/DC – High Voltage (Albert Productions LP, 1975)

1) Baby Please Don’t Go; 2) She’s Got Balls; 3) Little Lover; 4) Stick Around; 5) Soul Stripper; 6) You Ain’t Got A Hold On Me; 7) Love Song; 8) Show Business

Da familien Young emigrerte fra Skottland til Australia i 1963, ante nok ikke herr og fru Young at dette var startpunktet for historien om den viktigste familien i australsk rock gjennom tidene.

William og Margaret Young hadde åtte barn, hvorav sønnene George,  Malcolm og Angus og storesøster Margaret ble med til Australia. En av de som ble tilbake i Skottland var storebror Alexander Young, som også var musiker. Han var blant annet med i bandet Grapefruit, som i en periode var signert til Apple, labelen til The Beatles.

Storebror George var den første som fikk nyte den søte smaken av suksess. Han var et av de sentrale medlemmene i The Easybeats, som ble en popsensasjon i Australia. The Easybeats slo gjennom i hjemlandet i 1965, og fikk etter hvert også en stor internasjonal hit, med klassikeren Friday On My Mind. Etter at The Easybeats ble oppløst fortsatte George Young og hans Easybeats-kollega Harry Vanda samarbeidet, der de satset på låtskriving og produksjon for andre artister. Etter noen magre år i England på starten av syttitallet, flyttet Vanda & Young tilbake til Australia, og inngikk et samarbeid med Ted Albert. Ted Albert var eier av plateselskapet Albert Productions, som skulle signe en rekke artister som Vanda & Young skulle produsere og skrive låter for. Blant de største suksessene var John Paul Young (Love Is In The Air) og den tidligere vokalisten i The Easybeats, Stevie Wright. På slutten av syttitallet skulle Vanda & Young også få suksess som artister selv, gjennom prosjektet Flash & The Pan.

Lillebrødrene Young, Malcolm og Angus, fikk blod på tann av storebror Georges suksess, og satset alt på musikken nesten fra barnsben av. Etter diverse lokale grupper som ikke kom noen vei, stiftet den tyve år gamle Malcolm Young AC/DC i november 1973. Lillebror Angus på atten ble med i bandet, og de fikk også med seg vokalist Dave Evans. Også Evans hadde utvandret fra Storbrittania, han kom opprinnelig fra Wales.  Flere bassister og trommeslagere passerte gjennom AC/DC i den første perioden, uten at brødrene Young var helt fornøyd.

AC/DC debuterte med singelen Can I Sit Next To You, Girl sommeren 1974. Gruppa var da blitt signet til Alberts Productions, og singelen ble produsert av nettopp Vanda & Young. George Young skulle holde sin hånd over brødrene sine de første årene av AC/DCs karriere, og hans støtte må sies å ha vært avgjørende for gruppas suksess.  Can I Sit Next You, Girl ble den eneste innspillingen AC/DC skulle gjøre med Dave Evans som vokalist, selv om singelen snek seg inn på en 50. plass på listene i Australia. Evans var rett og slett ikke det brødrene Young var ute etter, og det var aldri noen tvil om hvem sitt band AC/DC var – så ut med Evans.

I oktober 1974 ble vokalist Bon Scott med i AC/DC. Også Bon hadde utvandret fra Skottland sammen med familien sin. Han var tjueåtte år når han ble med i AC/DC, reneste gamlingen i forhold til Malcolm og Angus. Bon Scott hadde imidlertid det brødrene var ute etter, nemlig en tilnærmet ustyrlig energi, en villmanns utstråling og en stemme som passet perfekt til brødrene Youngs rifforama og breiale hard rock. I tillegg kunne Bon Scott skrive tekster, og var noe av en historieforteller. Hans små, slemme historier om damer, trøbbel, fart og spenning passet det musikalske uttrykket perfekt. Dessuten skjønte han at det var Young-klanen som bestemte, og han innordnet seg.  Bon Scott var desperat etter å lykkes, etter å ha spilt i diverse band fra 1967 og fremover. Han hadde så vidt smakt på suksess med popbandet The Valentines og senere med prog/boogie rockerne i Fraternity, uten å slå skikkelig gjennom.

Malcolm og Angus Young, Bon Scott, bassist Rob Bailey og session-trommeslager Tony Currenti spilte inn AC/DCs debutalbum High Voltage i Sydney i 1974. Young & Vanda produserte, og i tillegg bidro storebror George med litt bass og rytmegitar her og der. High Voltage ble utgitt på Albert Productions, og ble en pen hit. Albumet nådde opp til 14. plass på listene i Australia.

High Voltage viste et AC/DC som var på vei til å bli det tette og dundrende hardrock-beistet de skulle bli. Mange av de sentrale ingrediensene var allerede på plass. Her  fant vi riffene, samspillet mellom rytmegitaren til Malcolm og sologitaren til Angus, Bon Scotts vokal og historier. Samtidig jobbet gruppa fortsatt med å finne sin egen identitet. High Voltage hang tidvis igjen i sekstitallsinspirasjon og glam (som den tidlige versjonen av gruppa fiklet litt med). Dessuten var låtmaterialet tidvis rudimentært og enkelt. AC/DC hadde heller ikke funnet den rytmeseksjonen som de trengte for å skape det svinetette groovet, som skulle kjennetegne de kommende platene. Alt dette gjorde at sanger som Stick Around, You Ain´t Got A Hold On Me og Show Business ble enkle sjangerøvelser og nærmest «treningsarena» for brødrene Youngs melodier og Bon Scotts tekster. Love Song var en banal ballade og utmerket seg mest med å være den eneste balladen i AC/DC katalogen.

Så var det likevel noen knallåter på plata, som viste at låtskriverteamet Young, Young og Scott var på gang. She´s Got Balls var en seig, sleazy rocker, av den typen de skulle perfeksjonere utover syttitallet. Den omhandlet eks-kona til Bon, Irene, ei dame med bein i nesa. Bein i nesa var sikkert helt nødvendig for å forsøksvis holde styring på slåsskjempen, damemagneten og tørstingen Bon. Uansett hyllet han eksen her, over en herlig groove. Little Lover var ikke dårligere. Her manet Bon frem en historie om den fortapte, farlige mannen som ikke fikk nok av den lekre dama som skle unna hans grep. Little Lover viste også samspillet mellom Malcolm og Angus; feiende flott gitarspill på denne.

Soul Stripper var også verdt å ta med seg, med sin lange, «arty» innledning. Nok en gang med herlig gitarsamspill mellom brødrene Young. Her ble rytme og stemning bygget i over to minutter, før Bon kom inn og fortalte den mørke historien om dama som stjal sjelen og hjertet hans.

Sammen med en energisk versjon av den gamle traveren Baby, Please Don´t Go, ble Soul Stripper, She´s Got Balls og Little Lover beholdningen fra dette første AC/DC albumet. Ujevnt her altså, men High Voltage er nødvendig for fansen og den rockhistorisk interesserte; her startet historien om et av verdens største band.

Rating: 6,5/10