AC/DC – Dirty Deeds Done Dirt Cheap (Albert Productions LP, 1976)

1) Dirty Deeds Done Dirt Cheap; 2) Love At First Feel; 3) Big Balls; 4) Rocker; 5) Problem Child; 6) There’s Gonna Be Some Rockin’; 7) Ain’t No Fun (Waiting Round To Be A Millionnaire); 8) Ride On; 9) Squealer

I løpet av kort hadde AC/DC blitt store stjerner i Australia, med to album på listene og flere hits. Gruppa var også fast inventar på det som var av rock- og popprogrammer på tv, og de var en av de største konsert attraksjonene i hjemlandet. Brødrene Youngs ambisjoner stoppet imidlertid ikke her. De hadde hatt blikket rettet mot England og USA helt siden de startet AC/DC, noe de aldri hadde lagt skjul på overfor sine omgivelser.

Ac/DC fikk da også ganske raskt oppmerksomhet fra England, og tegnet en kontrakt med Europa-filialen til Atlantic Records. De fikk på plass management i London, og i løpet av 1976 flyttet gruppa mer eller mindre til England.

Som en introduksjon til det internasjonale markedet satte Atlantic sammen et album bestående av mange spor fra TNT og to fra High Voltage. Plata ble utgitt på verdensmarkedet i april 1976, med tittelen High Voltage.  Dette samlealbumet, om man kan kalle det det, var AC/DC første «internasjonale» album. Plata snek seg inn på 146. plass i USA, i tillegg til forsiktige listeplasseringer i Sverige og Sveits. I Frankrike ble det umiddelbar suksess. Franskmennene tok AC/DC til seg tidlig, og High Voltage gikk helt til syvende plass på listene.

AC/DC spilte inn sitt tredje «ordinære album, Dirty Deeds Done Dirt Cheap, i Australia i perioden desember 1975 til april 1976. Vanda & Young var som vanlig produsenter. I Australia ble plata utgitt i september 1976, mens en «modifisert» internasjonal versjon ble sluppet i desember 1976. Dog med unntak av USA. Atlantic over dammen nektet å gi ut Dirty Deeds. De var misfornøyd med både Bon Scotts vokal og produksjonen. Dirty Deeds Done Dirt Cheap ble ikke utgitt i USA før i 1981. Da ble plata en kjempehit, og er det tredje mest solgte AC/DC albumet totalt sett, med seks millioner eksemplarer, kun slått av Back In Blacks ufattelige 22 millioner og Highway To Hells syv millioner.

Dirty Deeds Done Dirt Cheap har blitt beskrevet som «under the counter and over the top», og det er en presis beskrivelse. Plata var en sammenhengende rock & roll fest, med tidvis grisete tekster; grisete selv etter AC/DC standard. Alle tekstene var ikke like elegante og historiefortellende som mye av det andre Bon Scott skulle lage i løpet av sin alt for korte tid på kloden, og alle låtene var heller ikke av topp kvalitet. Hverken Love At First Feel, Big Balls eller There´s Gonna Be Some Rockin´ skrev seg inn i rockhistorien som enestående musikk. Men helheten var en stor fest. Her var man på party med den mest rampete, gutteaktige og humørfylte gjengen som noen gang har kopiert Chuck Berry riff og samtidig hatt høyttalere som går til 11. Dessuten var det noen enorme høydepunkter å finne blant platas ni spor.

Tittelsporet er en evig klassiker i hardrocken, og var en signaturlåt for gruppa i 1976. Låten innehadde også rekord i tidenes mest dustete/morsomme/creepy refreng-grynting fra brødrene Young. Så hadde sangen også stor kraft og melodi. Problem Child var ikke stort dårligere, med en erketypisk tekst, kraftfull riffing og et kult coda til slutt.

Rocker hadde tidligere vært utgitt på den australske versjonen av TNT, og var med på den internasjonale utgaven av Dirty Deeds. Den gjorde seg like fint her, for en kraftpakke!

Det aller største høydepunktet, og en av de aller største låtene AC/DC noen gang skulle utgi, befant seg nest sist på side to. Ride On var et av de mest melankolske og ettertenksomme øyeblikkene i AC/DCs karriere, med en bluesy melodi og en tekst av Bon Scott, hvor han forstod at livsstil og veivalg ikke nødvendigvis var spesielt smarte, i forhold til å få et langt og fruktbart liv; men han måtte videre – Ride On. Ride On har i ettertid blitt stående som et truende forvarsel på Bon Scotts skjebne, han skulle død bare snaue fire år etter utgivelsen. Samtidig er sangen et lament over mannen, en trøst for alle fans, som lytter og sier takk Bon.

Rating: 8/10