The Associates – The Glamour Chase (WEA cd, 2002)

1) Reach The Top; 2) Heart Of Glass; 3) Terrorbeat; 4) Set Me Up; 5) Country Boy; 6) Because You Love; 7) The Rhythm Divine; 8) Snowball; 9) You’d Be The One; 10) Empires Of Your Heart; 11) In Windows All; 12) Heaven’s Blue; 13) Take Me To The Girl

I 1987 spilte Billy MacKenzie inn The Glamour Chase. Det ble det siste sprellet han gjorde på WEA. WEA nektet som kjent å gi ut plata, da de mente at den ikke hadde tilstrekkelig kommersielt potensiale. MacKenzie selv var heller ikke spesielt fornøyd med resultatet.

Hvorfor plateselskapet ikke fant The Glamour Chase verdig for utgivelse er ikke helt enkelt å forstå, selv om det ikke på noen måte var snakk om et mesterverk. Visse kommersielle muligheter burde det ha vært i The Glamour Chase i 1987. The Glamour Chase var et bedre album enn Wild And Lonely, albumet som ble utgitt tre år senere, riktignok på et lite plateselskap. The Glamour Chase ble først utgitt i 2002, som en del av reutgivelsen av Associateskatalogen.

The Glamour Chase var en musikalsk fortsettelse av Perhaps. Begge beveget seg i et synth-tungt landskap, drevet frem av (forsøksvis) fengende popmelodier. The Glamour Chase hadde dessverre til felles med Perhaps at det var langt mellom de store øyeblikkene.  Etter å fortært skuffelsen Wild And Lonely var det likevel en liten opptur å lytte til The Glamour Chase. For selv om plata var svært ujevn, var det ting å hente.

The Glamour Chase hadde et edgy, metallisk synth-uttrykk, en liksom-billig estetikk, som ble kledd opp i mørke, cabaret-inspirerte sanger. Samtidig ble det tatt noen dårlige valg, som ødela helheten. Hvorfor man følte det nødvendig å lage en coverversjon av Blondies discoklassiker Heart Of Glass er ikke lett å forstå, spesielt ikke når den ikke ble tilført noe som helst. Mest av alt var den et desperat forsøk på å skaffe seg en hit. Country Boy, hvor MacKenzie tok crooner-rollen helt ut, var  tung å komme gjennom. Her bommet den store vokalisten grovt.

Bortsett fra på Country Boy var MacKenzie i sedvanlig god vokal form. Hans egen versjon av The Rhythm Divine var herlig lytting. Han fikk også mye ut av den teatralske Snowball, og James Bond-aktige You’d Be The One var frisk og frekk. Empires Of The Heart var seig og mektig i sine voldsomme følelser og tilhørende pompøse arrangement. Andre spor falt sammen på grunn av svake komposisjoner. Slik ble The Glamour Chase en frustrerende berg og dalbane, og nok en gang var det tungt å tenke på at Billy MacKenzie ikke fikk en større karriere. Det hadde hans formidable stemme og sans for drama fortjent.

Inkludert The Glamour Chase stoppet The Associates på fem studioalbum, seks om  Fourth Drawer Down telles med, den flotte samlingen av singlene fra 1981. De tre første (The Affectionate Punch, Fourth Drawer Down og Sulk) hører hjemme i enhver kvalifisert platesamling. Om man ønsker mer Associates i hyllene anbefales samlingen Double Hipness (V2, 2cd, 2000), som samler demoer, liveopptak og diverse. The Radio Sessions Volume One 1981-1983 (Strange Fruit cd, 20039 er også verdt å plukke med seg. Her ble Peel Sessions og annet fra 1981 – 1983 samlet.

Rating: 5,5/10