Arctic Monkeys – Suck It And See (Domino cd, 2011)

1) She’s Thunderstorms; 2) Black Treacle; 3) Brick By Brick; 4) The Hellcat Spangled Shalalala; 5) Don’t Sit Down ‘Cause I’ve Moved Your Chair; 6) Library Pictures; 7) All My Own Stunts; 8) Reckless Serenade; 9) Piledriver Waltz; 10) Love Is A Laserquest; 11) Suck It And See; 12) That’s Where You’re Wrong

Album i 2006, 2007, 2009 og 2011; ingen kunne beskylde Arctic Monkeys for å mangle arbeidsmoral og pågangslyst. I 2011 var det klart for gruppas fjerde album på fem år. De fire medlemmene hadde fortsatt ikke rukket å bli eldre enn 25 år, og den ungdommelige energien og pågangsmotet var fortsatt til stede i stort monn. I videoen til debutsingelen I Bet You Look Good On The Dancefloor var det fire sjokkerende unge menn som møtte verden. De påfølgende fem årene hadde påvirket det musikalske uttrykket. På tredjealbumet Humbug hadde de lagt av seg den mest nervøse, kantete energien, til fordel for et mørkere og seigere uttrykk. Det kledde gruppa, og åpnet dørene til mange muligheter for de kommende albumene.

Suck It And See ble sluppet sommeren 2011, etter at albumet hadde blitt spilt inn i Los Angeles, nok en gang med James Ford som produsent. Arctic Monkeys kunne fortsatt ikke gjøre noe galt, og plata ga guttene fra Sheffield den fjerde strakte listetopperen i hjemlandet. Også krititikerne var med, og ga plata gjennomgående gode kritikker. De gode kritikkene var fortjent, Suck It And See var et livat og hyggelig album.

Tittelen var sikkert ment å skulle skape litt oppstandelse USA, noe den da også gjorde. ‘kanern fikk selvsagt ikke med seg at Suck It And See er et hverdagsuttrykk i England, og rett og slett betyr å ta en smak.

Etter den tunge og gjennomarbeidede Humbug valgte gruppa en mer spontan inngang til innspillingen av Suck It. Det meste ble spilt inn mer eller mindre live i studio, med så lite pålegg som mulig. Musikalsk sett var albumet en delvis orientering tilbake til nabolaget de to første platene oppholdt seg. Samtidig var noe av elegansen og roen fra Humbug beholdt. Resulatet ble et fengende, godt rockende album, med en samling låter som tålte gjentatt lytting. Sangene  holdt seg stort sett i midttempo rockterreng. Albumet under-streket grundig at Arctic Monkeys var et rockband. Det svingte tidvis tungt, og lydbildet var fett og nesten-slamrende. I forhold til de to første albumenes kantete postpunk-inspirasjon, plasserte Suck It And See seg mer i et klassisk rocklandskap. Inspirasjon fra Stooges og tidlig hardrock var tydelig, og det samme var store, mørke singer-songwriters som Leonard Cohen og Nick Cave. Det sistnevnte mest i Alex Turners elegante croon; han var en av sin generasjons definitive vokalister.

Arctic Monkeys album hadde vært jevnt gode, men manglet litt til å plassere gruppa helt i toppsiktet i den tradisjonen de stammet fra. Det snek seg alltid inn noen anonyme låter på platene deres. Det samme var tilfelle på Suck It And See, selv om de var i mindretall. Og det var  lett å overse disse få blunderne i strømmen av godlåter. Ta en låt som Reckless Serenade, en nydelig melodi og et arrangement som gikk The Smiths i næringa. Den hadde til felles med flere av sangene her et løft i stikk og refreng som dro musikken opp til nivået for virkelig klassisk poprock. Dèt var ingen dårlig prestasjon i det herrens år 2011.

Piledriver Waltz var minst like god, med en kul tekst («You Look Like You’ve Been For Breakfast At The Heartberak Hotel») og det sedvanlige løftet i refrenget. Og hva med singelen She’s Thunderstorms? Den satte stemningen på plata med inderlig vokal, rock-gyng og melodistyrke.

Suck it And See endte opp som gruppas beste album så langt, sammen med debuten. De to var ikke lette å skille, men Suck It And See var kanskje et hestehode foran.

Rating: 7,5/10