AC/DC – Blow Up Your Video (Atlantic LP, 1988)

1) Heatseeker; 2) That’s The Way I Wanna Rock’n’Roll; 3) Meanstreak; 4) Go Zone; 5) Kissin’ Dynamite; 6) Nick Of Time; 7) Some Sin For Nuthin’; 8) Ruff Stuff; 9) Two’s Up; 10) This Means War

Da AC/DC opplevde motgang og et fall fra tronen som verdens største hard rock band, kom redningen gjennom nytt management. Inn kom det folk som virkelig forstod  gruppa, og som var i stand til å få brødrene Young til å lytte. Første smarte trekk var å få til et samarbeid med forfatteren Stephen King. Skrekkmaster King hadde aldri lagt skjul på at AC/DC var hans favorittband, og gruppas musikk ble soundtrack til hans film Maximum Overdrive. I den anledningen ble det sluppet et album, med tittel Who Made Who. Albumet hadde tre nye spor; tittelsporet og to instrumentaler. Resten av plata var fullt opp av gamle hits, hovedsaklig fra Johnson-epoken. På de nye sporene var det det gamle produksjonsteamet George Young og Harry Vanda som hadde ansvaret, for første gang siden 1978s Powerage. Vanda og Young produserte som kjent de fem første AC/DC-skivene, før Robert «Mutt» Lange overtok staffetpinnen.

Who Made Who ble en kommersiell sukess, og løftet bandet tilbake på tronen som klodens ledende hard rock band. Dermed var det en selvsikker gjeng som gikk i studio i august 1987 for å spille inn ny plate. Blow Up Your Video ble spilt inn i Sør-Frankrike, med Vanda og Young som produsenter. Tittelen var AC/DCs fuck you til hele MTV-opplegget, med hårmetalband som svimet rundt i den ene kostbare videoen etter den andre; AC/DC foretrakk å spille foran et publikum, slik de alltid hadde gjort.

Blow Up Your Video ble en storselger, men fikk ganske hard medfart av kritikerne, særlig i ettertid. Det var smått urettferdig. Blow Up Your Video var langt fra et perfekt album, men det var flere sterke låter på plata, og som helhet var det langt bedre enn de to forgjengerne.

Vanda & Young ga gruppa et mer balansert lydbilde, og løftet vokalen til Brian Johnson frem. Kombinasjonen av å legge stemmen lenger frem i lydbildet og legge på ekko, ga Johnson et løft. Han låt overraskende vital og «på».

Dette gjorde lytteropplevelsen mer behagelig, samtidig som det må ha frigjort energi i hele gruppa å få på plass et sound igjen som virkelig  passet gruppa. De to foregående platene hadde Malcolm og Angus Young produsert selv, og de hadde slitt med å få til et godt lydbilde. Resultatene ble som kjent både innestengte og grå. I tillegg hadde Young-brødrene kommet opp med et brukbart  låtmateriale, med noen skikkelige dragere inne i mellom. Riffene satt løsere og bedre denne gangen.

De to største låtene kom først på plata. Åpningsporet Heatseeker klarte å krangle seg til en plass blant de sentrale AC/DC-låtene, og det samme gjorde That’s The Way I Wanna Rock’n’Roll. Begge hadde det avsindige draget som kjennetegnet AC/DC på sitt beste; riff for evigheten, fotballrefrenger og voldsom energi. Resultatet var latterlig underholdene rock & roll. Resten av side en fortsatte i fin stil, der særlig den hakkende, sleske Meanstreak stod seg godt – og her kom Brian Johnson virkelig til sin rett.

Side to hadde ikke de samme toppene som side en, men holdt gjennomgående grei standard. Og det var gøy å lytte til Blow Up Your Video. AC/DC var tro mot sine idealer og null-utvikling; her var det rett frem hard rock-fest, fortsatt forankret i Chuck Berry riff og generell galskap, totalt fri for alle mulige musikalske trender.

Blow Up Your Video gikk til 2. plass i UK og 12. plass i USA og var et solid comeback for gruppa, som i egne øyne aldri hadde vært borte. Det var likevel ikke bare fryd og gammen i AC/DC-leiren. Blow Up Your Video skulle bli trommeslager Simon Wrights siste album. Han stakk til fordel for en plass i Dios band. Ny trommeslager ble Chris Slade, som blant annet hadde spilt i Manfred Mann’s Earth Band fra 1972 til 1978 og dermed vært med på den gruppas storhetstid. På sekstitallet spilte han med Tom Jones, intet mindre. Det var en viss av stand fra kjekkasen Jones til rampen i AC/DC.

Malcolm Young måtte ta en pause for å få bukt med alkoholproblemene sin, som etter hvert hadde blitt så store at han ikke hang med da gruppa spilte live. Han ble midlertidig erstattet av Malcolm og Angus nevø Stevie Young.

De holdt det i familen.

Rating: 7/10