AC/DC – Bonfire (East West, 5cd boks 1997)

Bonfire var den første boksen AC/DC ga ut. Det skulle komme en til i 2009. Ingen av disse hadde mye å by på av uutgitte studioinnspillinger, men det var mange interessante konsertopptak å finne. AC/DC ga da heller ikke lagt skjul på at de hadde gitt ut det aller meste av det de hadde spilt inn; alt ble brukt, som Angus Young har uttalt.

Bonfire ble opprinnelig gitt ut i 1997, pakket i fem individuelle cder, med en del trivia for fansen som tillegg (nøkkelringer, backstagepass, osv). Reutgivelsen fra 2003 ble pakket i en boks med utbrett og hefte.

Bonfire var en hyllest til Bon Scott, og det var lagt vekt på å vise frem Bon Scott som den store artisten han var. Bonfire bestod av tre cder med konsertopptak og en cd med sjeldenheter, inkludert noen demoer. I tillegg var hele Back In Black albumet med på en egen cd. Når det gjelder inkluderingen av Back In Black kan man saktens lure, det albumet ble spilt inn etter Scotts død. Tanken var vel å vise frem plata som den hyllesten til Scott den vitterlig var, og at Back In Black satte et endelig punktum for Scott-perioden.

Konsertopptakene på Bonfire hadde ikke vært helt utilgjengelige tidligere, men ingenting  hadde vært utgitt på cd. Den første cden bestod av et forrykende opptak fra Atlantic Studios i New York i 1978, hvor AC/DC spilte live foran et lite, invitert publikum. Opptaket ble i sin tid utgitt i svært begrenset opplag som en promoLP, og det var en sann svir å ha dette opptaket tilgjengelig. Her møtte man inkarnasjonen av rockdyret AC/DC; kontrollerte, hyperenergiske og fulle av galskap. De dro gjennom et knippe låter fra de første platene, og opptaket stod ikke tilbake for noen av gruppas «offisielle» konsertutgivelser – heller tvert i mot.

Det samme gjaldt opptakene fra Paris, som tidligere hadde vært utgitt på VHS, under tittelen Let There Be Rock – The Movie.  Opptaket var fra Pavillon de Paris, 9 desember 1979, kun et par måneder før Bon Scott døde. Filmen er sangomsust, og må ha hatt en voldsom påvirkning på mange punkere og metallhoder; snakk om energi, musikalske ferdigheter og låter! Et fantastisk band på høyden, på vei inn i det helt store gjennombruddet – gruppa reiste rundt og promoterte Highway To Hell, som skulle selge mer enn syv millioner eksemplarer. Bon Scott skulle dessverre ikke få oppleve suksessen, men opptakene viste uansett frem en av hard rockens fremste vokalister gjennom alle tider. Sjekk Rocker, Let There Be Rock og Whole Lotta Rosie fra denne kvelden i Paris, om du er i det minste tvil.

Det var som sagt lite uutgitt studiomateriale med Bon Scott, og dermed ble cden «Volts» litt mager. Her fantes tre sanger fra Highway To Hell-innspillingene, i foreløpig form, med uferdig tekst og musikk. Videre et første utkast til Whole Lotta Rosie, under navnet Dirty Eyes, og den første innspillingen av If You Want Blood You Got It.  Resten av Cden var fylt opp med flere liveopptak og et par spor fra de to første australske albumene.

Selv om det hadde vært stas med mer uutgitt materiale var det bare å konstatere at det ikke forelå noe særlig, og heller kose seg med de formidable liveopptakene man fikk tilgang til.

Rating: 8/10