The Apples In Stereo – Science Faire (SpinART/Elephant 6 cd, 1996)

1) Tidal Wave; 2) Motorcar; 3) Turncoat Indian; 4) Haley; 5) Not The Same; 6) Stop Along The Way; 7) Running In Circles; 8) Hypnotic Suggestion; 9) Touch The Water; 10) Glowworm; 11) To Love The Vibration Of The Bulb; 12) Time For Bed/I Know You’ll Do Well; 13) Rocket Pad

For å korte ventetiden til neste album, og samtidig sørge for «opprydding» på loftet, samlet The Appels In Stereo sine pre-Fun Trick Noisemaker utgivelser på Science Faire. Her fant fansen de to tidlige EPene, ett spor fra en splitEP med The Olivia Tremor Control og ett spor fra en flexi-disc split med The Heartworms. I tillegg slang de med et tidligere uutgitt spor.

De første seks sangene ble opprinnelig utgitt på EPen Tidal Wave i 1993. Allerede her hørtes gruppa ut som seg selv, selv om de da gikk under navnet The Apples. In Stereo kom til senere, og det gjorde også de forseggjorte produksjonene. Tida Wave var rufsete og uferdig i forhold til Fun Trick Noisemaker, som igjen låt smått rudimentær i forhold til det som skulle komme etter den igjen. Tidal Wave var likevel hyggelig lytting, uten at man datt av stolen. Tittelsporet dukket senere opp på Fun Trick Noisemaker, i en ny og forseggjort versjon. At de tok med den èn gang til var forståelig, det var virkelig en flott sang. Den søte instrumentalen Turncoat Indian hevet seg også over det jevne, med twangy gitararbeid i kombinasjon med både fuzz- og janglegitarer. De fire øvrige låtene fra debutEPen holdt ikke samme nivå, og var enkle i både komposisjon og produksjon.

Da neste EP kom ut året etter, hadde gruppa byttet navn til The Apples In Stereo. Hypnotic Suggestion bestod av fire korte sanger, som var unnagjort på snaue ti minutter. Fun Trick Noisemaker inneholdt en ny innspilling også fra denne EPen. Glowworm var også verdt et nytt forsøk. Den lyse, fengende popsangen hadde sjarm og hekt, uten at rockens annaler måtte skrives om på grunn av dens eksistens. De tre resterende sangene var ikke all verden. Det var av en viss interesse at tidlig-bassist Jim McIntyre skrev og sang Touch The Water, uten at låten var over gjennomsnittet, i sin smått anemiske gitarpop. McIntyre skulle gjøre bedre ting med det obskure soloprosjektet Von Hemmling.

McIntyre stod også bak den skramlende instrumentalen To Love The Vibration Of The Bulb, som ikke var utgitt tidligere. Den lille ubetydeligheten kunne godt forblitt i arkivene.

Science Faires store høydepunkt var Time For Bed/I Know You’ll Do Well, fra split-utgivelsen med The Olivia Tremor Control. To fortryllende sanger, som hang sammen. Dette var en perle i katalogen til The Apples In Stereo, og en nødvendig låt å høre for dedikerte tilhengere av gruppa og for alle som liker gitarbasert popmusikk. Time For Bed var vindskjev, melodisk neopsykedelia i tilnærmet balladeform – fortryllende i all sin slackerbeundring for alt som var fint med sekstitallets popmusikk. I Know You’ll Do Well var en myk gitarvandring i melankoliens solfylte åker, med samsang av Hilary Sidney og Robert Schneider.

Helt til slutt lå den sjarmerende ruslepopen i Rocket Pad. Typisk tidlig indiepop, som verden skulle få en voldsom overdose av utover nittitallet. Uten at dèt skal brukes mot The Apples In Stereo.

Rating: 6/10