10CC – Deceptive Bends (Mercury LP, 1977)

1) Good Morning Judge; 2) The Things We Do For Love; 3) Marriage Bureau Rendezvous; 4) People In Love; 5) Modern Man Blues; 6) Honeymoon With B Troup; 7) I Bought A Flat Guitar Tutor; 8) You’ve Got A Cold; 9) Feel The Benefit

Gouldman og Stewart fortsatte som 10cc, selv om de andre medlemmene var ute av dansen. Stewart har uttalt at han var sjokkert over at Godley og Crème kunne la en slik suksess forvitre. 10cc hadde en posisjon som både kritikeryndlinger og storselgere. Ingen liten bragd. Det var likevel ikke nok til å overbevise de to utbryterne, som synes 10cc hadde blitt komforme og smått kjedelige. I tillegg var samarbeidet mellom de to «fraksjonene» frynsete. Godley & Creme fortsatte derfor på egenhånd, med ambisiøse, «sære»  albumutgivelser, og etter hvert også en karriere som produsenter av musikkvideoer.

10ccs kommersielle suksess fortsatte også med bare Gouldman og Stewart på plass, i hvert fall en periode. De to regrupperte og knyttet til seg trommeslager Paul Burgess. Burgess hadde spilt konserter med 10cc, som stand inn ved behov. Sammen lagde de tre Deceptive Bends, som ble utgitt i mai 1977. Midt i punkblåsten leverte 10cc nok en storselger, med 3. plass i UK og 31. plass i USA. Det ble også sterke listeplasseringer i mange andre land. Også Norge var med, her hjemme gikk Deceptive Bends til 4. plass. Albumet fikk god drahjelp av to store hitsingler. Første slipp var The Things We Do For Love, som ble en verdenshit og nådde topp 10 både i UK og USA. Good Morning Judge hadde ikke samme gjennomslag i USA, men gjorde det skarpt i UK og mange andre steder.

Suksessen var fortjent. Bak det Hipgnosis-produserte omslaget fantes det et knippe fengende popsanger. 10cc var fortsatt oppfinnsomme og morsomme å lytte til, selv om det låt mer rett frem enn tidligere. Den strømlinjeformingen av det musikalske uttrykket som ble introdusert på How Dare You! var forsterket ytterligere. Dèt var nok mye av grunnen til at Godley og Crème sa takk for seg. Det hindret ikke at Deceptive Bends var god å lytte til, selv om det ikke stod til å nekte at noe av spenningen hadde forsvunnet på veien; der 10cc tidligere lagde fargesprakende, smått geniale album med galskap, innfall og utfall alle veier, måtte man denne gangen nøye seg med kvalitetspop for lyse dager.

Kvalitetspop var selvsagt ikke å forakte og dèt var det mye av på Deceptive Bends. Albumet åpnet med de to singelhitene. Først den funky, riffbaserte Good Morning Jugde, der en snappy melodi ble supplert med en tekst om mannen som stadig var tilbake i dommerens søkelys. Good Morning Judge stod seg godt blant gruppas beste singler. The Things We Do For Love var rett frem pop, med en hyggelig melodi og allsangrefreng. De som ville være slemme kunne slenge «husmorpop» etter sangen, der den ruslet frem som et av Paul McCartneys lettere øyeblikk. Men som Paul spurte; hva er galt med Silly Love Songs?

Den tredje singelen fra Deceptive Bends, People In Love, ble merkelig nok ingen hit. En klassisk popballade med løft i refrenget, som skrek hit!, radio!  – men sakk som en stein. Snodig. People In Love kunne uansett tjent på en mindre sukkersøt innpakning. Da var nabosporet på side 1, Marriage Bureau Rendezvous  bedre. En herlig drager av en popballade.

Det var heldigvis ikke bare Good Morning Judge som hadde et visst bitt i seg. Også Modern Man Blues knurret forsiktig, der en bitter tekst rumlet over kjente bluesfigurer, før et riffete mellomparti skled inn, dryppende av orgel. Honeymoon with B Troop hadde noe av samme spenningen, og igjen var det gitaren som driv det hele fremover.

Hverken I Bought A Flat Guitar Tutor eller You’ve Got A Cold var det helt store. Tutors lettbeinte flørt gikk ingen steder og Cold var smått kjedelig. Den tolv minutter lange avslutningen Feel The Benefit rettet opp intrykket. Feel The Benefit er en oversett perle i 10cc-katalogen, med sin fine dramaturgi, flass av prog og pop – alt bakt sammen til et smekkert stykke kunstpop av tiden.

Rating: 7/10