The Avalanches – Since I Left You (Modular cd, 2001)

1) Since I Left You; 2) Stay Another Season; 3) Radio; 4) Two Hearts In 3/4 Time; 5) Avalanche Rock; 6) Flight Tonight; 7) Close To You; 8) Diners Only; 9) A Different Feeling; 10) Electricity; 11) Tonight; 12) Pablo’s Cruise; 13) Frontier Psychiatrist; 14) Etoh; 15) Summer Crane; 16) Little Journey; 17) Live At Dominoes; 18) Extra Kings

The Avalanches skapte bølger i musikkverden da de dukket opp i 2001, tilsynelatende fra ingenting, med sitt 100% samplebaserte debutalbum. Nærmere undersøkelser viste som vanlig at også denne gjengen hadde en forhistorie.

The Avalanches ble etablert i Melbourne i 1997, på ruinene av et noiserockband som aldri kom seg av flekken. Robbie Chater, Darrin Seltmann, Gordon McQuilten, Toni DiBlasi, Dexter Fabay og James De La Cruz ga ut en cdep og en ti-tommer i henholdsvis 1997 og 1999, før det var klart for debutalbumet Since I Left You i 2000. I første omgang ble plata kun utgitt i Australia, men etter stor buzz og interesse kom den også ut i resten av verden i 2001.

Since I Left You var basert på et enormt antall samples. Noen mener 900, mens andre mener at det ble brukt hele 3500 samples fra vinylplater. The Avalanches var selvsagt ikke de første som benyttet seg av andres kunstverk gjennom samples. I hiphop var det allerede en lang tradisjon. Undersjangeren instrumental hiphop hadde sett dagens lys på nittitallet, ikke minst gjennom DJ Shadows geniale debutalbum Endtroducing. Også DJ Shadow baserte seg for alle gode formål kun på samples, men han var mer interesserte i rene rymer med tilleggende teksturer enn hva tilfellet var med The Avalanches. Også mange artister innen avantgarde og elektronica benyttet seg av samples, som ble dyrket som en tilnærmet egen kunstform, under paraplyen plunderphonics. Det typiske for plunderphonics-artister var å sette sammen klipp og opptak av andres musikk, og så tilføre feltopptak, radiosendinger og egen musikk til et hele. På mange vis det samme som hiphop-artister hadde bedrevet siden slutten av syttitallet. The Avalanches unike tilnærming var å basere musikken på samples, og så skape tilnærmet «fullverdige» sanger av det hele, slik at Since I Left You mer enn noe annet endte opp som et dansbart popalbum, med inspirasjon fra soul, funk, hiphop, disco, filmmusikk og pop. Musikken formelig fløt avgårde på en kaotisk blå sky av samples, hvor det ene hooket tok det andre fengende tema fatt, i en nær endeløs rekke.

Tilnærmingen må vært svært ressurskrevende, selv om gruppa etter eget sigende tok det meste på sparket mens musikken ble til, og lot det ene samplet bygge på det forrige, i èn lang flow. De brukte opprinnelig ikke mye krefter å holde oversikt over hvilke samples som ble brukt, utover mottoet «jo mer obskurt jo bedre». Det skaffet gruppa utfordringer, særlig da albumet skulle lanseres internasjonalt. Etter diverse avklaringer og enkelte endringer, som følge av manglende tillatelse til bruk, sendt de Since I Left You løs på verden. Albumet ble tatt i mot med åpne armer av både kritikere og publikum.

Den store drageren, låten som dro lytterene til The Avalanches, var det forførende tittelsporet. Since I Left You’s refreng var basert på et sample av Main Attractions  Everyday, fra 1968. Den kvinnelige protagonistens utsagn om at «Since I left you I found the world so new» skapte en særegen stemning, over et latterlig fengende brygg, kokt opp på blant annet Rose Royce, Tony Mottola, The Duprees, Lamont Dozier og Klaus Wunderlich (!). Det var tett på genialt, og låten står igjen som en av beste singlene fra dette årtusenet.

Den storstilte mottagelsen av albumet var forståelig. Since I Left You var et album å bli glad i og av. Plata var morsom, fengende, dansbar og original, uten å gi følelsen av å være «konstruert». Since I Left You var lett å ty til, enten det var på stranda, hjemme eller på klubben.  Avalanches skapte en organisk helhet ut av den stjålne, analoge lyden, og hensatte lytteren i en stemning av melankolsk sødme over sommere som hadde gått, om gode tider som var over; en analog lengten til andre og bedre tider. De skapte en stemning av gamle venner som samles og spiller sine favoritter fra den gang da, samtidig som det var nytt og friskt. Gruppa unngikk alle feller i form av teknisk og følelseskald bearbeiding og reproduksjon. The Avalanches oppnådde både å nå hipsterne, de «seriøst» musikkinteresserte og det store publikum. Dèt var en prestasjon man trodde tilhørte fortiden.

Selv om popmusikken generelt og hiphop spesielt ble stadig mer samplebasert utover i det nye årtusenet, etterlot Since I Left You seg en opplevelse at den var seg selv nok, og en slags «endelig» kulminasjon av muligheter og endepunkt for popmusikk utelukkende kreert med samples. Det skulle da også ta femten år før oppfølgeren forelå. Og da var verden et annet sted.

Rating: 8,5/10