A Perfect Circle – Mer De Noms (Virgin cd, 2000)

1) The Hollow, 2) Magdalena; 3) Rose; 4) Judith; 5) Orestes; 6) 3 Libras; 7) Sleeping Beauty; 8) Thomas; 9) Renholdër; 10) Thinking of You; 11) Breña; 12) Over

Om ikke noe eksepsjonelt skulle komme til å skje vil A Perfect Circle til evig tid være definert som Tool-vokalist Maynard James Keenans «andre» band. Det er fullt forståelig. Men selv om A Perfect Circle ikke var et band i den aller største krigsklassen slik Tool var det, fortjener de en plass i rockens annaler. Keenan var opptatt av å kringkaste til alle som ville lytte at A Perfect Circle ikke var et sideprosjekt for ham, men historiens dom vil likevel helle den veien, mye god musikk fra A Perfect Circle til tross.

A Perfect Circle ble stiftet av Maynard James Keenan og gitarist Billy Howerdel i 1999. Howerdel var gitartekniker for blant andre Tool, og Keenan tilbød sine tjenester som vokalist, etter å ha hørt demoer av låter Howerdel hadde skrevet. De to fikk med seg Josh Freese (trommer), Paz Lenchantin (violin og bass) og Troy Van Leeuwen (gitar) på debutalbumet Mer De Noms, som ble spilt inn i 1999 og de første månedene i 2000. A Perfect Circle var aktive på det tidlige 2000-tallet og ga ut tre album i løpet av fire år, med Keenan, Howerdel og Freese som faste medlemmer. Howerdel komponerte melodiene og Keenan bidro med tekster og vokalmelodier. Etter de første årene ble det kun sporadisk aktivitet. De spilte noen konserter som A Perfect Circle ved enkelte anledninger, før et mer konsentrert «comeback» i perioden 2010 til 2013. Gruppas fjerde studioalbum dukket imidlertid ikke opp før i 2018.

Mer De Noms, ble utgitt i mai 2000, til gode mottagelser fra publikum og kritikere. Det var en fortjent mottagelse for et album som i tillegg til klare musikalske kvaliteter, red høyt på Keenans posisjon som en sentral figur i det tyngre rocken gjennom bravadene med Tool.

Mer De Noms var supermoderne, alternativ rock av det tyngre slaget. Det var alternativ rock i sin reneste essens; en blanding av metal, prog og klassisk rock – som et forsøksvis løft for «rock». Hadde man ikke visst bedre kunne Tool blitt nevnt som en inspirasjons-kilde. Lydbildet var luftig og samtidig med tilstrekkelig bunn, fullt av fikse detaljer og sjeldent godt håndverk. Billy Howerdel, som også produserte, stod for formidabelt gitarspill plata gjennom. Kombinasjonen av gitarer i diverse teksturer og riffing, tunge fete rytmer og et skinnende, elektronisk panser, ga Keenans melankolske røst en tilnærmet perfekt innpakning. Her fantes også strykere, xylofon og akustiske instrumenter, som tilførte ytterligere nyanser i lydbildet. Det låt alvorlig og insisterende, slik alt Keenan har tatt i gjør, men det var fengende og oppløftende likevel.

Keenans lett gjenkjennelige stemme og signatur dominerte. Det var ikke til å unngå med en så særpreget og ikonisk røst, og tankene gikk tidvis til Tool. Men A Perfect Circle var lettere i anslaget, med kortere låter, mindre massiv instrumentering og og enklere arrangementer. A Perfect Circle var noe eget tross Keenans gjenkjennelighet, og gruppa tok sin plass i en kanon som inkluderte sterke band som Killing Joke, Jane’s Addiction og Smashing Pumpkins.

Det meste av Mer De Noms gikk i midttempo, og plata fremstod litt grå og anonym ved første lytting. Den krevdes en investering for å få fullt utbytte, men med litt ro og gjerne lytting med hodetelefoner på høyt volum, åpnet det seg et særpreget og levende stykke tung rock. Mer De Noms kunne tjent på litt flere virkelig sterke sanger som kunne skilt seg ut fra den tidvis litt for jevne duren, men som sagt, det åpnet seg etter hvert.

Etter å ha levd med Mer De Nom en periode ble flere av låtene gode venner.  Åpningssporet The Hollow var formidabel, semikommersiell rock som gynget deilig. Den ble fulgt pent opp av den spente Magdalena, med knurrende synth og gitarer på kryss og tvers.

Orestes var et annet høydepunkt, der også gruppenavnet ble referert av Keenan i teksten. Den akustiske og svakt østlig inspirerte Renholdër gjorde også inntrykk, og var et svalende avbrudd i rockstuket.

Rating: 8/10