A Perfect Circle – Thirteen Steps (Virgin cd, 2003)

1) The Package; 2) Weak and Powerless; 3) The Noose; 4) Blue; 5) Vanishing; 6) A Stranger; 7) The Outsider; 8) Crimes; 9) The Nurse Who Loved Me; 10) Pet; 11) Lullaby; 12) Gravity

I 2001 og 2002 konsentrerte Maynard James Keenan seg om Tool. Tool ga ut Laterlus i 2001, og fulgte opp albumet med turnering. Billy Howerdel benyttet tiden til å komponere til A Perfect Circles neste album, som ble utgitt i september 2003.

Thirteen Step hadde en vanskligere fødsel enn debuten. Keenan og Howerdel utvekslet tekst og musikk mens Keenan var på turne, noe som viste seg å være mindre fruktbart enn forutsatt. Dermed ble selve studioarbeidet mer omfattende, der de to hoved-personene måtte utvikle materialet mens de var i studio. Etter sigende var det også uenighet om musikalsk retning, der Keenan var opptatt av å vise frem en bredere palett enn den «klassiske» alternativmetalen Mer De Noms var konsentrert om. Howerdel var ikke entusiastisk i forhold til å forlate en vellykket formel. I tillegg var det utskifting av medlemmer. Troy Van Leeuwen forlot A Perfect Circle til fordel for Queens Of The Stoneage, og Paz Lenchantin ble med i Billy Corgans nye band Zwan. De to hadde enkelte bidrag på Thrteen Steps, men ble etter hvert erstattet av Jeordie White (eks Marylin Manson) og Danny Lohner (Nine Inch Nails, Marylin Manson).

Diskusjon om musikalsk retning og utskifting av musikere til tross, Thirteen Steps ble et godt album. Plata innebar en fornuftig fornyelse av det musikalske, uten at det ble gjennomført noen revolusjon. De tolv sangene fordelte seg på «typiske» alternativ metal/Tool-aktige spor og roligere materiale, der A Perfect Circle nærmet seg både prog og indierock.

Keenan hadde aldri vært tapt for store tanker og ambisjoner, og Thirteen Steps var et konseptalbum om avhengighet og veien tilbake fra misbruket. Keenan tok utgangspunkt i Anonyme Alkoholikeres 12-stegs program for rehabilitering, og bygde konseptet rundt det, selv om tematikken tok for seg avhengighet i et større perspektiv enn AAs metodikk. Keenan, som etter sigende ikke hadde rusproblemer selv, diskuterte rusavhengigheten fra både misbrukerens og menneskene rundts perspektiv

Konsepter og storstilte ideer var vel og bra, men det musikalske var det avgjørende. På Thirteen Steps tok A Perfect Circle tidvis steget ut i nytt terreng, selv om også debuten hadde innslag av mer atmosfæriske og ambiente spor. Stort sett klarte gruppa seg godt i nye musikalske omgivelser, mye takket være fine arrangementer, sterke melodier og ikke minst Keenans uforlignelige vokale signatur.

Variasjon til tross, A Perfect Circle var fortsatt aller mest tiltrekkende da dro på med sin særegne alternative metal. Den virkelige beholdningen på Thirteen Steps var rocklåter som blyloddene Pet og The Outsider, atmosrockeren Vanishing og den korte tribaløvelsen Crimes

I tillegg  var åpningssporet The Package en formidabel oppvisning i konsentrert energi, med et herlig rytmespor under en sår Keenan og etter hvert øsende metal. Det var også vanskelig å ikke kose seg med den skamløst vakre The Nurse Who Loved Me, en ballade et sted mellom The Beatles og kommersiell indie. Sangen lå langt unna resten av materialet, og var da også en cover av en låt opprinnelig gjort av indie/grunge gruppa Failure.

Rating: 7,5/10