Autechre – NTS Sessions (Warp 8cd, 2018)

NTS Session 1; 1) t1a1 2) bqbqbq; 3) debris_funk; 4) l3 ctrl; 5) carefree counter dronal; 6) north spiral; 7) gonk steady one; 8) four of seven; 9) 32a_reflected

NTS Session 2: 1) elyc9 7hres; 2) six of eight (midst); 3) xflood; 4) gonk tuf hi; 5) dummy casual pt2; 6) violvoic; 7) sinistrailAB air; 8) wetgelis casual interval; 9) e0; 10) peal MA; 11) 9 chr0; 12) turbile epic casual, stpl idle

NTS Session 3: 1) clustro casual; 2) splesh; 3) tt1pd; 4) acid mwan idle; 5) fLh; 6) glos ceramic; 7) «g 1 e 1; 8) nineFly; 9) shimripl air; 10) icari

NTS Session 4: 1) frane casual; 2) mirrage; 3) column thirteen; 4) shimripl casual; 5) all end

I 2016 spilte Autechre et dj sett på internettradiostasjonen NTS. Det var et kult og spennende utvalg musikk, med artister som The Hafler Trio, Delia Derbyshire, Throbbing Gristle, Fred Frith, Asmus Tietchens og Fennesz i miksen. Det var fornøyelig å høre Booth og Brown leke seg med inspirasjonskilder og musikalske favoritter, uten at man ble så veldig mye klokere på hva som egentlig foregikk da de to laget sin egen musikk.

NTS ville forståelig nok ha Autechre tilbake på radioen, men de to var ikke interessert i å levere nok et dj sett. I stedet endte det opp med at Autechre hadde «residency» hos NTS i april 2018, hvor gruppa spilte lange sett med egen musikk, live på direkten. Hele stasen ble deretter utgitt – denne gangen også på vinyl og cd. Det var en formidabel dose de leverte fansen denne gangen; 8 timer musikk fordelt på 8 cder eller tolv vinylplater! Om man ikke fikk dosen sin av forgjengeren elseq1-5s 250 minutter, var det liten fare for å ikke bli mett etter en gjennomlytting av NTS Sessions. Her var det behov for å sitte lenge ved middagsbordet.

Med elseq1-5 leverte Autechre sin beste musikk siden nittitallet. Det var en revitalisert duo som strakk seg ut over store flater, med en fornyet energi og evne til nyskapning, som mange trodde var gruppa vel forbi. Det er mulig at det «store» formatet og de lange flatene var det som skulle til for å fornye musikken deres. I så tilfelle ble dette bekreftet av NTS Sessions, hvor gruppa leverte nok et stort stykke flott og interessant musikk. Det skal ikke påstås at alle åtte timene med lyd kravlet under huden på undertegnede, til det var dosen for voldsom og tiden for knapp, men at det var mye å glede seg over var hevet over enhver tvil.

På NTS Sessions strakk Autechre seg ut, enten det dreide seg om rene ambiente glaseringer, drøye elektro-akustisk inspirerte øvelser eller seig, sakte elektronikk-funk. Det var imponerende at de maktet en fornyelse så langt ute i karrieren, med såpass begrensede virkemidler som de benyttet, men jammen om det ikke låt friskt og nytt av NTS Sessions.

Musikken hadde en viss ro over seg, en mangel på hast, som gjorde lyttingen mer behagelig uten å være søvndyssende, og det nevnte tidselementet må gis en viss andel av honnøren for dette. Så var og NTS Sessions en fortsettelse av elseq1-5s prosess med å fjerne seg fra «tradisjonell» elektronisk musikk. Her var det mer Stockhausen enn Aphez Twin, mer glidning på rene linjer enn rytmiske hikk og bevegelser. Når de tok seg sving innom rytmene tøt det ut skranglete, tynnslipt og smått muggen Stockhausen-fønk, langt unna et hvert dansegulv. Mye har vært sagt og skrevet om Autechres selvgenererende maskinmusikk, men det var åpenbart at det som kom ut av høyttalerne var lagd musikk, der de to overvåket og bearbeidet maskinenes forslag – men neppe i hvite lagerfrakker…

NTS Sessions fjerde og siste del representerte den aller største fornyelsen. Her gikk Autechre helt inn i en rytmeløs ambient verden, særlig representert med den avsluttende, femti minutter lange all end. Da var de over i nabolag befolket av stjerner som William Basinski, Tim Hecker, The Caretaker og andre fornyere av formen. all end var et kolossalt løft, en isbre i bevegelse mot nedsmelting; skjønnhet i oppløsning.

Rating: 8/10