Anthrax – Among The Living (Megaforce LP, 1987)

1) Among The Living; 2) Caught In A Mosh; 3) I Am The Law; 4) Efilnikufesin; 5) A Skeleton In The Closet; 6) In­dians; 7) One World; 8) A.D.I./Horror Of It All; 9) Imitation Of Life

Anthraxs tredje album kom ut i mars 1987, og denne gangen var det full klaff. Among The Living var deres beste album, og fikk god mottagelse blant fans og kritikere. Det platekjøpende publikum fikk også opp ørene. Among The Living gikk til 62. plass i hjemlandet og klarte en imponerende 18. plass i UK.

Among The Living var på mange vis Anthrax definitive statement. Her leverte gruppa ett klassisk thrashalbum. Det musikalske var strammet til, og ut tøt rendyrket, ilter thrash. Alle konsesjoner til tidligere tiders heavy metal var mer eller mindre kastet på dør, til fordel for et erketypisk thrashrabalder. Riff og melodilinjer kom tett som hagel, flere i hver sang, slik sjangeren forlangte. De typiske temposkiftene var også på plass. Among The Living var et typisk album av tiden, utgitt i et år hvor det kom flere klassikere i sjangeren, som Testaments The Legacy, Sodoms Persecution Mania og ikke minst Voivods Killing Technology.

I den grad lyden på Anthrax andre album Spreading The Disease var et løft fra debuten, var endringen fra det albumet til Among The Living en enda større forbedring. Gruppa hadde fått med seg Eddie Kramer som produsent. Kramer hadde blant annet produsert Kiss, Foghat, Whitesnake og Fastway, men også originaler som Jobriath og det herlige rock & roll orkesteret NRBQ. Kramer gjorde en fenomenal jobb på Among The Living. Han skapte et lydbilde med knusktørre trommer, kolossale lag av gitarer, og nok tyngde i bunn til at det luktet svidd. Lyden av thrashmetal-New York, intet mindre. Det var energisk, spennende og livsbejaende.

Tematikken på plata var som seg hør og bør sjangeren mørk og skummel, men hele veien med humor og humør. Anthrax hadde sine inspirasjonskilder blant tegneserier og Stephen Kings bøker. Det ga tekstene et sjablongmessig, fargesprakende univers som var både morsomt og (forsøksvis) skummelt. Allerede på omslaget vinket den onde Randall Flagg til deg. Flagg var selve antagonisten i Kings roman The Stand. Tittelsporet omhandlet samme Flagg og hans onde hensikter. King dukket også opp som inspirasjon for A Skeleton In The Closet. Her tok gruppa utgangspunkt i Kings Apt Pupil, hvor tenåringen Todd Bowden finner ut at naboen Arthur Denker i virkeligheten er en etterlyst nazist og krigsforbryter. Etter møtet mellom de to utvikler det seg en ellevill historie, i kjent King stil.

I Am The Law var en av Anthraxs signaturlåter. Her var det tegneseriehelten Judge Dredd som ble hylles, tittelen var som kjent et av Dredds standard utsagn. I Am The Law har et velfortjent rykte som en av thrashens virkelige topper. Det samme har Caught In A Mosh, som også står seg godt tredve år etter at det begav seg, og har appell til slyngler i alle aldre også i dag. Herlig.

Among The Living var full av fete riff og intens energi. Her traff Anthrax toppen av sin kreativitet, med en høyde på låter, riff og produksjon som tok det hele til et nytt nivå. Albumet var dedikert til avdøde Metallica-bassist Cliff Burton. En verdig sådan.

Rating: 8,5/10