Badfinger – Magic Christian Music (Apple LP, 1970)

1) Come And Get It; 2) Crimson Ship; 3) Dear Angie; 4) Fisherman; 5) Midnight Sun; 6) Beautiful And Blue; 7) Rock Of All Ages; 8) Carry On Till Tomorrow; 9) I’m In Love; 10) Walk Out In The Rain; 11) Angelique; 12) Knocking Down Our Home; 13) Give It A Try; 14) Maybe Tomorrow

Historien om den walisiske gruppa Badfinger har blitt stående igjen som en moderne tragedie, og et eksempel på hvor ille det kan gå for sarte sjeler som blir knust mellom platebransjens møllesteiner.  To tragiske selvmord overskygget selvsagt alt annet, i en historie som også inkluderte signering til The Beatles Apple-label og samarbeid med Paul McCartney, George Harrison og Todd Rundgren. De skrev også svisken Without You, som ble en kjempehit for Harry Nilsson og senere Mariah Carey. Legg også til problemer med management og plateselskap, og frustrasjon over manglende suksess, så har man en stor og trist historie. Likevel bør Badfinger først og fremst huskes for en rekke fengende sanger, noen gode album og ikke som en sentral bidragsyter i det som skulle utvikle seg til å bli powerpop.

Gruppa hadde røtter tilbake til det tidlige sekstitall, og fant etter hvert frem til navnet The Iveys. The Iveys var den første gruppa som ble signert til Apple, i 1968. De ga ut albumet Maybe Tomorrow sommeren 1969, i noen få land. Denne taktikken ble valgt da tittelsporet hadde hatt brukbar suksess enkelte steder i Europa. De slet med å få til noe i USA og UK, noe som bidro til at Paul McCartney ga gruppa Come And Get It, en låt han opprinnelig hadde planlagt å spille inn til filmen Magic Christian. Med McCartneys låtskrlverklo og produksjonshjelp ble Come And Get It en stor hit, med 4. plass i UK, 7. plass i USA, 4. plass i Canada og et salg på over en million eksemplarer. Det ble da bestemt at en del av sangene fra Maybe Tomorrow skulle settes sammen med et knippe nye komposisjoner, nevnte hitsingel inkludert. Og slik oppstod «debutalbumet» til Badfinger. Plata fikk navnet Magic Christian Music, selv om kun noen få av sangene var hentet fra filmen. Filmen var for øvrig en svart komedie, med blant andre Ringo og Peter Sellers på rollelista.

Da Magic Christian Music kom på markedet i januar 1970 bestod Badfinger av Peter Ham (sang, gitar, keyboards), Tom Evans (sang, gitar), Ron Griffiths (bass, kor, noen ganger hovedvokal), Mike Gibbins (trommer, kor).  Gruppa var velsignet med to låtskrivere i Ham og Evans, som begge også var gode vokalister.

Magic Christian Music var full av små, yndige sanger fremført på tradisjonelt vis med ringlende gitarer, forsøksvis fengende melodier og enkle arrangementer. Badfinger var langt unna den tunge, komplekse rocken som dominerte i 1970. De var åpenbart inspirert av The Beatles, men var ikke i nærheten av hverken melodistyrken eller arrangementene til den truppen. Hvem var vel det? Et band som The Hollies kunne også lett kjennes igjen på deler av plata, som var produsert av Tony Visconti, Mal Evans og Paul McCartney, med noen spor hver.

Peter Ham og Tom Evans var to lovende låtskrivere, og det var aldri mindre enn hyggelig å lytte til Magic Christian Music, som ga lovnad om større tings komme. De hadde likevel en del å gå på, både som komponister og arrangører, der en mangel på særpreg la en demper på verdien av gjentatt lytting. Den ene sangen som McCartney skrev til gruppa, nevnte Come And Get It, viste godt frem hva som manglet i en del av de andre sangene; en klo, et knekk som hektet lytteren på – og det selv om nevnte komposisjon var langt unna McCartneys toppnivå. Likevel var det ikke mulig å avvise plata helt. Den hadde noen gode øyeblikk, som vil appellere til alle som er glad i rett frem, gitarbasert popmusikk.

Det er flere sanger som tåler å tas med på din neste mikstape. Dear Angie, den eneste sangen bassist Griffith skrev alene på plata, var en herlig nestenballade. Tom Evans Angelique var smul og tiltrekkende, ikke langt unna John Lennon i det milde, romantiske hjørnet. Lennons navn dukket også opp i bakhodet under lytting til den smarte Beautiful And Blue, som i tillegg til en god melodi hadde et arrangement som kledde opp sangen med litt røffere gitarer og strykere. Det siste høydepunktet var Carry On Till Tomorrow, nok en «forsiktig» poplåt med flott harmonisang. Forøvrig var det mange sanger på det jevne, og minst vellykket var de låtene hvor de forsøksvis rocket løs, som på den kavete Rock Of All Ages. Da ble Badfinger høyst middels.

Rating: 6/10