Bauhaus – Swing The Heartache / The BBC Sessions (Beggars Banquet/BBC cd, 1989)

1) God In An Alcove; 2) Telegram Sam; 3) Double Dare; 4) The Spy In The Cab; 5) In The Flat Field; 6) St. Vitus Dance; 7) In Fear Of Fear; 8) Poison Pen; 9) Party Of The First Part; 10) Departure; 11) The Three Shadows, Pt. 2; 12) Silent Hedges; 13) Swing The Heartache; 14) Third Uncle; 15) Ziggy Stardust; 16) Terror Couple Kill Colonel; 17) Night Time; 18) She’s In Parties

I 1989 ga BBC og Beggars Banquet ut innspillinger Bauhaus hadde gjort for The Beeb. Fem sessions i alt, fra årene 1980 til 1983. Det vil si, den første ble kringkastet 3. januar 1980, så den ble antageligvis spilt inn på tampen av 1979.

Det har blitt utgitt utallige BBC-sessions opp gjennom årene, gjerne med musikk tatt opp for å bli spilt på John Peels legendariske radioprogram. BBC-utgivelsene var ofte et interessant tillegg til artistene ordinære kataloger, og er i første rekke verdifulle for den dedikerte fan. Mange av utgivelsene viste frem ukjente sider ved artistene, enten det dreide seg om uutgitte låter, spesielle versjoner eller annet snadder. Så var også tilfelle med Swing The Heartache; her var det uutgitt materiale som fans bør ha festet øre til.

Swing The Heartache inneholder to Peel-sessions og tre innspillinger for David Jensens show. Alle innspilt og mikset i løpet av en dag hver. De aller meste var første-opptak, med få eller ingen overdubs i ettertid. Det ga musikken et umiddelbart og rått uttrykk. Lyden var klar og god, som vanlig på disse utgivelsene. Alle innspillingene ble gjort i BBCs studio i Maida Vale i London.

De første innspillingene ble som nevnt kringkastet 3. januar 1980, på John Peels radioprogram, nesten elleve måneder før gruppas debutalbum ble utgitt. I kjent stil hadde Peel følehornet ute, og inviterte Bauhaus i studio etter utgivelsen av debutsingelen Bela Lugosi’s Dead. De fire første sporene på Swing The Heartache var fra disse tidlige innspillingene, og viste en gruppa som allerede hadde funnet formen og stilen som skulle dominere debutalbumet In The Flat Field. Versjonen av Double Dare herfra endte faktisk opp på debutalbumet, da gruppa mente versjonen var den sterkeste de noengang fikk til. Det samme gjaldt Ziggy Stardust, også her ble BBC-versjonen brukt på den offisielle singelen.

Swing The Heartache inneholdt en del obskurt Bauhaus materiale, som det var fint å få samlet. Party Of The First Part og Departure, fra innspillinger kringkastet på John Peel Show i april 1982, endte opp på b-siden av 12″ med Ziggy Stardust. Party Of The First Part var en en svært utypisk låt, med et lounge-jazz oppspill til en samtale mellom en kvinne med karriereambisjoner og en bransjemann av den sleske typen. Den spilte ut som en mildt humoristisk gothversjon av Faust-myten.  Det var ikke akkurat Bauhaus største øyeblikk, langt der i fra, men artig lell. Departure fortsatte i samme stil, med en resiterende og etter hvert snakkesyngende Murphy (det var vel han?), over en løpsk bass og frie gitarer.

Den uutgitte Poison Pen var mer typisk Bauhaus, en rusler med tradisjonelt Bauhaus komp, vrengte saksofoner og gitarer på lur. Gruppa gjorde også en versjon av den amerikanske garasjegruppa The Strangeloves klassiker Night Time. Bauhaus gjorde sin versjon tidlig i 1983, og den ble spilt på David Jensen show i februar samme år. Versjonen var ikke spesielt vellykket, og ble stående og stampe uten den nødvendige garasjesvingen.

Night Time, Terror Coupel Kills Colonel og She’s In Parties utgjorde de siste innspillingene Bauhaus skulle gjøre for BBC.

Når det gjelder låter her som endte opp gruppas fire studioalbum, var versjonene rimelig trofaste mot de»endelige» studioversjonene. Bauhaus fremstod som et velspillende band, som var i stand til å klemme ut materialet fra platene også i tilnærmet konsertsetting. Men det visste vi fra før.

Rating: 7/10