At The Gates – Slaughter Of The Soul (Earache cd, 1995)

1) Blinded by Fear; 2) Slaughter of the Soul; 3) Cold; 4) Under a Serpent Sun, 5) Into the Dead Sky (instrumental); 6) Suicide Nation; 7) World of Lies; 8) Unto Others; 9) Nausea; 10) Need; 11) The Flames of the End

På tross av at Terminal Spirit Disease var litt «halvkokt», med sin blanding av nye studioinnspillinger og konsertopptak, løftet den At The Gates videre opp i metalhirarkiet, og ble et lite gjennombrudd for gruppa. Det var imidlertid først med Slaughter Of The Soul at det virkelig skulle bli liv rundt svenskene.

Slaughter Of The Soul ble spilt inn i Studio Fredman i Gøteborg  mellom mai og juli 1995, og utgitt oktober samme år. Fredrik Nordström produserte også denne gangen, og samme skapte gruppe og produsent en death metal klassiker. Albumet løftet At The Gates frem til et stort publikum. De turnerte i USA og slapp til i stort monn på MTV. Slaughter Of The Soul ble svært innflytelsesrik på kommende generasjoner metalmusikere, særlig i USA, med band som Killswitch Engage og mange andre, både innen tradisjonell metal og metalcore.

Det var ikke vanskelig å forstå Slaughter Of the Souls appell. At The Gates leverte et strømlinjeformet, blytungt stykke metal med tydelige melodier, et lydbilde hvor alle mulige pretensjoner var lagt til side for et rendyrket rifforama og tung, hamrende rytmeseksjon. Dette var langt unna den vrange, kantete With Fear I Kiss the Burning Darkness og prog- og folkpåvirkningen på The Red in The Sky Is Ours. Her var det en dyp konsentrasjon om melodiøs death metal, innblandet store doser thrash. Et band som Slayer må ha vært en inspirasjon. Death/thrash hybriden til At The Gates var uforskammet fengende, men også rå og ekstrem nok til å fange elskere av metalens ytterkanter. Vokalist Lindberg var riktignok en smule mer behersket enn tidligere i karrieren, men var fortsatt en rå, ekstrem vokalist. Så passet det musikken at han faktisk sang og og ikke bare rumlet, som endel death metal «vokalister» hadde tendens til.

Slaughter Of The Death var slank, sint, muskuløs og fengende. Produksjonen var nær perfekt. Nordström klarte å balanse det tilgjengelige og det kraftfulle til en mektig miks. Likevel var det aller viktigste det sterke låtmaterialet. Ti sanger og en kort instrumental, der det ikke var en eneste blunder, og mange høydepunkter.

Åpningssporet Blinded By Fear begynte med skurrende maskinstøy før villdyret dundret ut av buret i heftig tempo, og slo lytteren tilbake i stolen. En perfekt fengende åpning, med innslag av tvillinggitar ala Judas Priest, som sikkert var med på å bidra til at låten gikk tungt på MTV. Cold var også en perle, med en utrolig gitarsolo fra gjesten Andy LaRocque (King Diamond). Suicide Nation lå og duppet perfekt mellom death og thrash.

Men først og fremst spilte de 35 minuttene plata varte perfekt som en helhet, der det aldri var behov for å hoppe over noe som helst.

På et tidspunkt da death metal mer eller mindre hadde stivnet i en generisk form, med hundrevis av likelydende utgivelser, fant At The Gates en vei videre. Slaughter Of The Soul står igjen som den definitive klassikeren fra Gøteborgscenen. Dessverre gikk gruppa i oppløsning etter utgivelsen, etter sigende i et kaos av dårlig stemning og alkohol. Brødrene Björler etablerte The Haunted sammen med trommeslager Adrian Erlandsson. Vokalist Tomas Lindberg skulle synge i en lang rekke band, blant annet undertegnedes favoritter Skitsystem.

Rating: 9/10