At The Gates – At War With Reality (Century Media cd, 2014)

1) El Altar del Dios Desconocido; 2) Death and the Labyrinth; 3) At War with Reality; 4) The Circular Ruins; 5) Heroes and Tomb; 6) The Conspiracy of the Blind; 7) Order from Chaos; 8) The Book of Sand (The Abomination); 9) The Head of the Hydra; 10) City of Mirrors; 11) Eater of Gods; 12) Upon Pillars of Dust; 13) The Night Eternal

Konsertene sommeren 2008 var ikke den endelige avslutningen for At The Gates likevel. På tross av uttalelser den gangen kom gruppa sammen for konserter både i 2010 og 2011. Og på tross på klare uttalelser om det motsatte, ble det offentliggjort i august 2014 at et nytt album var ferdig innspilt. Atten år etter Slaughter Of The Soul var det klart for At War With Reality. At The Gates fulgte opp utgivelsen med turnevirksomhet, som varte helt inn i 2016. Plata ble en kommersiell suksess, med topp 3 plassering i Sverige og en småpen 53. plass i USA. Ikke verst for et band som fortsatt forsvarte en plass i den ekstreme metalklassen.

Besetningen var den samme som på Slaughter Of The Soul. Fredrik Nordström produserte, som han gjorde sist, og musikken ble også (delvis) spilt inn i samme studio i Gøteborg, Studio Fredman. Det musikalske uttrykket var da også mer eller mindre identisk med forgjengeren. Det var kanskje ingen overraskelse, men likevel en smule skuffende at det ikke hadde skjedd noe som helst av musikalsk utvikling på alle disse årene. Gruppa hadde i mellomtiden vært inspirasjonskilde for utallige band. Dermed var det noe nesten irriterende velkjent over det musikalske uttrykket. Så var det selvsagt ikke At The Gates feil at musikken deres hadde hatt en så voldsom påvirkning i årene de hadde vært borte, men opplevelsen av at dette var vel kjente toner meldte seg dessverre fort. Det gjorde at det ble noe smått trivielt over At War With Reality, en opplevelse av å ha hørt dette mange ganger før. Så var At The Gates originalen til denne typen rabalde – de skapte «melodic death metal» – og var i sin fulle rett til å dyrke sin egen stil.

Da man etter noen lyttinger hadde kommet seg over skuffelsen og akseptert at At The Gates repeterte Slaughter Of The Soul, dukket det frem et hyggelig album. Det var ingen spor av det kantete, vriene stuket fra de to første platene. At War With Reality var rimelig tilgjengelig ekstrem metal. Plata var full av melodiske øyeblikk og fengende riff, satt i en, om ikke polert, så i hvert fall strømlinjeformet produksjon, heldigvis med tilstrekkelig krutt. Vokalist Lindberg hadde fortsatt stemmen i god behold, og red effektivt remjende på veggen av gitarer.

Med et lydbilde og låter som lå tett opp mot Slaughter Of The Soul utsatte At War With Reality seg for særdeles tøff konkurranse. Det var ikke til å unngå å sammenligne de to albumene, selv om det var aldri så urettferdig. I det selskapet kom Reality til kort.  Både låter, spill og produksjon var et hakk hvassere forrige gang, og i tillegg var som nevnt overraskelsesmomentet borte. Det var likevel nok høydepunkter til å forsvare å bruke  tid med At War With Reality. Låter som tittelsporet, The Circular Ruins, The Book Of Sand og særlig Eater Of Gods stod seg godt i At The Gates-katalogen.

Oppsummert var At War With Reality verdt en investering for fansen. Nybegynnere i At The Gates-faget bør begynne med Slaughter Of The Soul, og deretter ta for seg de to første platene, før dette opuset tankes inn.

Rating: 7/10