Anthrax – Kings Among Scotland (Megaforce 2cd, 2017)

Cd 1; 1) A.I.R; 2) Madhouse; 3) Evil Twin; 4) Medusa; 5) Blood Eagle Wings; 6) Fight ‘Em ‘Til You Can’t; 7) Be All, End All; 8) Breathing Lightning

Cd2: 1) Among the Living; 2) Caught in a Mosh; 3) One World; 4) I Am the Law; 5) A Skeleton in the Closet; 6) N.F.L.; 7) A.D.I. / Horror of It All; 8) Indians; 9) Imitation of Life; 10) Antisocial

Om ikke Joey Belladonnas tilbakekomst til Anthrax skapte den helt store musikken, var det ikke tvil om at gruppa hadde fått nytt kommersielt moment. Metalfans var trofaste vanedyr, og da et band som hadde betydd mye på åttitallet hadde reist seg fra glemselen, var det mange som stilte opp for gamle helter. Gruppa oppnådde noen av sine beste  listeplasseringer i disse «comeback-årene». De ble også nominert til Grammys tre ganger i løpet av noen få år.

Etter utgivelsen av For All Kings i 2016 holdt Anthrax koken, med utstrakt turnering. De åpnet for Iron Maiden på The Book Of Souls-turneen i 2016, og turnerte også som hovedattraksjon. Siden fulgte to år på veien sammen med Killswitch Engage. I 2018 var de med på Slayers avskjedsturne, og besøkte Oslo i den anledningen.

Turneen i kjølvannet av For All Kings ble behørig dokumentert. Konserten i Glasgow 15. februar 2017 ble filmet og resultatet ble utgitt på både dvd og dobbel cd. Kings Among Scotland (jøss!) ble utgitt i april 2018.

Anthrax slapp aldri et skikkelig livealbum da de virkelig var på høyden på slutten av åttitallet. Da er ikke Live: The Island Years glemt, men den var ikke det helt store, og i tillegg var deler av musikken hentet fra en VHS-utgivelse. Den utgivelsen var i det hele tatt halvveis, også lydmessig. På 2000-tallet fikk vi både et livealbum med John Bush som vokalist – som kun var middels tilfredsstillende – og senere turneen med comebacket til den klassiske besetningen med Joey Belladonna i front. Alive 2 fra denne turneen var slett ikke verst, med en inspirert gjeng halvgamle metalhoder som gjenopplevde sin mettaliske ungdomstid. Men altså ingenting fra det glade åttitallet.

Utover 2000-tallet ga Anthrax seg hen til sine klassiske sanger. Among The Living ble ofte spilt i sin helhet, og resten av settet bestod som regel av andre hits, i spedd noen spor fra de senere utgivelsene, nærmest som en liten ettertanke om at de fortsatt var aktive med nye plater. Praksisen ble gjennomført denne kvelden i Glasgow også. Hele disc 2 bestod av en gjennomspilling av Among the Living, gruppas beste og mest berømte album, som på dette tidspunktet var tredve år gammelt.

Den første discen bestod av en blanding av nytt og gammelt, og det var for så vidt greit å høre gruppa dra gjennom det beste materialet fra de tre albumene de hadde utgitt på 2000-tallet. Hverken Evil Twin, Blood Eagle Wings, Breathing Lightning eller Fight ‘Em ‘Til You Can’t la noen demper på stemningen, selv om det ikke var nok med noen få nye låter til å hindre at Anthrax var en nostalgi-attraksjon mer enn et relevant metalband av tiden. Selvsagt ble det spilt kompetent, og Belladonna klarte seg bra, alderen tatt i betraktning. Likevel snek det seg på en opplevelse av at Kings Of Scotland var temmelig unødvendig. Det var for sent til å være relevant, og hvem trengte dette da Alive 2 var et bedre og ganske ferskt alternativ? Det måtte i så tilfelle være for å høre de få nyere låtene som var tatt med denne gangen. Dèt var mager motivasjon for å skaffe seg denne mastodonten, selv om det tidvis bråkte tilfredsstillende av Kings Among Scotland.

Rating: 6/10