Baroness – First & Second (Hyperrealist LP, 2008/2003-2004)

1) Tower Falls; 2) Coeur; 3) Rise; 4) Red Sky; 5) Son Of Sun; 6) Vision

Baroness var en av de ledende gruppene innen hard rock og heavy metal på 2010-tallet. Gruppa ble stiftet i 2003, da flere av medlemmene i Johnny Welfare And The Paychecks bestemte seg for å gjøre noe nytt. Baroness innledningsvis av John Baizley (vokal, gitar), Tim Loose (gitar), Summer Welch (bass) og Allen Blickle (trommer). Med opprinnelse i Savannah, Georgia ble de en del av metalmiljøet i sørstatene, et miljø som har fostret mange beist av noen band. Det er nok å nevne Cavity, Crowbar, Eyehategod, Harvey Milk og Baroness bysbarn Kylesa og Black Tusk. Det navnet som oftest kom opp da man skulle karakterisere Baroness var imidlertid Mastodon, som ble store med sin tidvis unike blanding av det muskuløse og det melodiøse.

Baroness leder var hele veien John Baizley. Han sang og skrev tekstene. I tillegg laget han omslagene på gruppas plater. Han har også en karriere på si som særegen omslagskunstner for andre band, blant annet norske Kvelertak. Så man et av hans omslag var det ikke vanskelig å forstå hvem som har vært på ferde.

Baroness slapp sitt første hele album i 2007. Før albumdebuten ga de ut tre EPer, to på egen hånd og en split med Unpersons.

De to første Epene, originalt titulert «First» og «Second» ble utgitt på det lille Savannah-baserte plateselskapet Hyperrealist Records, som også var hjem til utgivelser av blant andre Thou, Black Tusk og Kylesa. Phillip Cope, gitarist og sanger i Kylesa, produserte de tre første utgivelsene til Baroness, som ledet frem til at gruppa ble signert til Relapse, et av de sentrale plateselskapene innen tungmetall og tilliggende herligheter. Cope produserte også det første albumet, nevnte Red, før andre overtok stafettpinnen.

Etter at Baroness fikk kontrakt med Relapse, samlet Hyperrealist de to første utgivelsene på en cd. Det var god public service!

Både «First» og «Second» inneholdt tre spor, som alle, med ett unntak, lå mellom fem og syv minutter i varighet. Det var ikke de store forskjellene mellom de to hva gjaldt musikalsk uttrykk, og de seks sangene spilte godt sammen som et album. Oppskriften var aggressiv sludge metal, med komplekse taktskifter og grov vokal. De blandet inn alternativ rock, matte rock, og tradisjonell heavy metal i sludgen sin til et fascinerende hele. Baroness hadde allerede da utviklet sans for fengende riff og melodilinjer, som løste opp i den intense og insisterende musikken. Gruppas skilte seg brukbart ut fra omgivelsene, det var utrolig mange som opererte i dette landskapet, men Baroness hadde noe eget allerede fra starten, selv om inspirasjonen fra Mastodon var  stor, og tidvis stod litt i veien for utviklingen av det helt særegne. De skulle også raskt skrive enda bedre låter og arrangementer enn det som var å finne på First And Second, selv om gruppa på mange måter var ferdig formet allerede i 2004/2005.

Alle de seks låtene hadde noe for seg. Særlig den bastante Tower Falls raget høyt, der den veltet mot lytteren i en miks av galopperende metal, riffing som nærmet seg Thin Lizzy og mellompartiet hvor det hele ble tatt ned i påvente av neste utblåsning; tungt, fett, hektende. Den lange Vision strakk sine armer mot syttitallsheavy, der tvilling gitarer ala Lizzy og Judas Priest ble kastet inn i den blytunge og hyper aggressive miksen.

For svorne fans av tung metal var First & Second obligatorisk lytting. Mer avmålte kunne muligens vente til Red (2007) før man kastet seg foran Baroness-toget.

Rating: 7/10