The Byrds – Preflyte (Together Records LP, 1969)

1) You Showed Me; Here Without You; 3) She Has a Way; 4) The Reason Why; 5) For Me Again; 6) Boston; 7) You Movin; 8) The Airport Song; 9) You Won’t Have to Cry; 10) I Knew I’d Want You; 11) Mr. Tambourine Man

The Byrds katalogen var full av samleplater, utgivelser som i antall langt overskred det antallet studioalbum (12) gruppa ga ut. Det forela en lang rekke samlinger med de største hitene, to bokssett og flere varianter av «Byrds synger Dylan». I tillegg ble gruppas demoer fra 1964 gitt ut i diverse varianter opp gjennom årene. Bare Preflyte, samlingen som omtales her, ble utgitt i minst tre utgaver. Per 2020 foreligger både Preflyte (1969), Preflyte Sessions (2008) og Preflyte Plus (2012), hvor hver utgave har ekstra spor å by på.

Undertegnede har en forkjærlighet for den opprinnelige utgaven fra 1969, og det er den som omtales her, selv om det er ytterligere gull å finne på de utvidede utgavene.

Da Preflyte ble utgitt i 1969 var det et stykke pionerarbeid som ble utført av Together Records. Together ble stiftet av Byrdsprodusent Gary Usher, sammen med Curt Boettcher og Keith Olson. Usher fikk med seg tidligere Byrds-manager Jim Dickinson, som var mannen som hadde rigget demo-innspillingene tilbake i 1964, på at dette var materiale som burde utgis. Han fikk også samtykke av de fem originalmedlemmene. Preflyte var et av de tidligste eksemplene på «arkiv-utgivelser» av rockemusikk. Det er noe å tenke på i denne vår tid, hvor selv det minste studioknirk og konsertopptak som må ha blitt utført av kjente og kjære artister finnes frem og pakkes inn i deluxe boks-sett,  til glede for fans og til forskrekkelse for den samme fansens lommebøker.

Da Preflyte kom ut sommeren 1969, nådde plata 84. plass i USA. Det var faktisk bedre enn det ferske Dr. Byrds & Mr. Hyde albumet, noe som både bekreftet publikums interesse for «vintage» Byrds og samtidig satte gruppas kommersielle utvikling i grelt lys.

Preflyte bestod av 11 innspillinger, fra tiden da gruppa gikk under navnet The Jet Set. Med andre ord før de signerte til Columbia i november samme år og tok navnet The Byrds. Gruppa hadde fått tilgang til World Pacific Studios, takket være manager Jim Dickinson. Demoene var forbløffende lytting, og hadde en gjennomgående musikalitet og friskhet over seg. Her fantes versjoner av senere kjente sanger som Mr. Tambourine Man, Here Without You, I Knew I’d Want You og flere til. Deres inspirasjon fra og blanding av Bob Dylan og The Beatles skinte gjennom.

Syv av sangene på Preflyte var komponert av Gene Clark, og flere av disse ble aldri utgitt på The Byrds ordinære studioalbum. Clark skulle skrive en lang rekke sterke sanger gjennom karrieren, sanger som ofte gikk utenpå disse tidlige forsøkene, men Preflyte viste at han hadde et godt grep om låtskrivingen og en egen signatur allerede i 1964, kun 20 år gammel. Sanger som She Has A Way, The Reason Why, For Me Again, Boston og You Movin’ er obligatorisk pensum for fans av den store og underkjente mannen. Særlig The Reason Why hadde kvaliteter, hvor hans såre, melankolske barokk-pop var på plass, på puppestadiet. Clarks Here Without You og I’d Knew I’d Want You dukket begge på debutalbumet til The Byrds.

Det var også plass til David Crosby og Roger McGuinn myteomspunnede The Airport Song, sunget av en ung Crosby, som enda ikke hadde lagt personlighet til stemmen, uten at det hindret at sangen var god balladepop.

Roger McGuinn og Gene Clarks You Won’t Have To Cry og You Showed Me var også inkludert. Førstnevnte dukket opp i nyinnspilt versjon på debutalbumet, mens verden først fikk høre You Showed Me i 1969, og da først gjennom The Turtles store singel hit. (før Preflyte kom ut senere samme år).

En tidlig versjon av Mr. Tambourine Man var også på plass, med Michael Clarke på trommer. På singelen var det som kjent studiomusiker extraordinaire Hal Blaine som spilte.