Banco Del Mutuo Soccorso – E Via (CBS LP, 1985)

1) Notte Kamikaze; 2) Ice Love; 3) Black Out; 4) (When We) Touched Our Eyes; 5) To The Fire; 6) Mexico City; 7) Lies In Your Eyes; 8) Baby Jane

Banco fortsatte å ha ett visst grep om det italienske publikumet utover åttitallet. Utgentissimo! (1980) gikk til 11. plass, Banco (1983) til 23. plass og E Via fra 1985 til 42. plass, i hjemlandet. Med unntak av Gianni Nocenzi som sluttet, holdt de seg også til samme besetning som de hadde hatt fra siste halvdel av syttitallet.

Historiens dom over Banco åttitalls album vært ganske så nådeløs, og aller verst rykte fikk gruppas siste slipp på åttitallet, E Via. Og det var jammen fortjent, her var det ikke mye positivt å skrive hjem om. Banco fortsatte langs den håpløse, infantile poplandeveien de hadde tatt inn på i 1980, og klarte faktisk å bevege seg enda lenger ut på feil jorde denne gangen.

Ikke nok med at plata inneholdt et knippe identitetsløse, kjipe ikke-låter. Denne gangen ble det også sunget på engelsk, som et ekstra tiltak for å utslette den siste resten av særpreg. Det var mange vokalister som sang dårligere engelsk enn DiGiacomo, men likevel. Gruppa hadde bevist at engelsk kunne funke, om de hadde låtmaterialet i orden, som på 1975 albumet Banco, men her var det verre. I tillegg ble plata belemret med voldsomme elektroniske trommer. Banco var langt fra den første gruppa som gikk i den fella, men her låt det sjeldent stivt og kantete.

Musikken fulgte samme oppskrift som forgjengerne; en dose dansepop og en dose kraftballader – alt marinert i glossy, plastikklydende synths. Om man virkelig la godviljen til, kunne det sies at Mexico City hadde en ok melodi, og at innledningen på Baby Jan sendte tankene i retning av tidligere bravader. De tankene fløy imidlertid ut vinduet da låten kom skikkelig i gang. Åpneren Notte Kamikaze var fengende, men falt til jorden etter noen få lyttinger.

Tilslutt må omslaget nevnes. Et temmelig grusomt omslag, der våre venner satt solbrune og fine med skjorta åpen til navelen og med DiGiacomo som en narr på en plakat i bakgrunn. Ironisk nok var bildet tatt ut ute på et jorde. Langt ute på et jorde faktisk.

Rating: 2/10