The Kinks – Live At Kelvin Hall (PYE LP, 1968)

1) Till The End Of The Day; 2) A Well Respected Man; 3) You’re Lookin’ Fine; 4) Sunny Afternoon; 5) Dandy; 6) I’m On An Island; 7) Come On Now; 8) You Really Got Me; 9) Milk Cow Blues/Batman Theme/Tired Of Waiting For You/Milk Cow Blues

3. april 1967 spilte The Kinks to konserter i Glasgow, Skottland, nærmere bestemt i Kelvin Hall. The Kinks avsluttet en ti dager lang festival i Glasgow med sine konserter denne kvelden. Konsertene ble tatt opp med en 4-spors opptaker, bearbeidet i studio og gitt ut som The Kinks første livealbum.

Live At Kelvin Hall var et av de tidlige livealbumene i rocken, og led under samme problemer som mange av opptakene fra 1964 – 1967; liten futt i PA-anlegg og rudimentære lydopptak. Tenk for eksempel på The Beatles At The Hollywood Bowl og Rolling Stones Got Live If You Want It. Opptakene var preget av spinkel lyd og voldsomt dominerende publikumshysteri. Sistnevnte representert med hormonelle hyl fra unge jenter, som lød som en blanding av noen som led voldsomt og en storm av gresshopper. Da noen fikk den geniale ideen å holde av ett av fire tilgjengelige spor til publikum og sågar forsterke lydnivået for «å vise stemningen», hadde musikken tapt.Det skal tillegges at flere Kinks-kjennere mener å høre at hylene fra publikum gikk i loop, det vil si at det rett og slett var lagt på en tapeloop.

Det var synd at lydbildet var som det var, for om man maktet å trenge gjennom den tinnitus frembringende hylingen var det mulig å høre at The Kinks var et herlig liveband. Gruppe spilte rått og kontant, og håndterte materialet med den største selvsikkerhet. De fyrte av kule versjoner av noen av sine mest kjente låter, der særlig den rå, sleivete versjonen av You Really Got Me traff spikeren på hodet. Ved å høre  hvordan gruppa turnerte denne klassikeren, skjønner man hvorfor låta skapte oppstandelse på konserter allerede før den ble utgitt på singel. På Live At Kelvin Hall var i det hele tatt The Kinks langt unna sofistikerte arrangementer og music hall, og fremstod som et tøft garagerockband. Derfor var det for dumt at opplevelsen ble ødelagt av hyl og skrik.

Live At Kelvin Hall var et album som kun den seriøse Kinksfan trenger å bry seg om. Det er antageligvis det siste albumet i hele Kinks katalogen man behøver å ha i hyllene

Plata solgte lite og var ikke å se på listene i England ved utgivelsen i januar 1968. I USA ble Live At Kelvin Hall sluppet allerede i august 1967, uten at den gjorde noe særlig ut av seg der heller. I USA ble 162. plass på Billboards albumliste bestenotering.

Rating: 4/10