The Kinks – Misfits (Arista LP, 1978)

 1) Misfits; 2) Hay Fever; 3) Live Life; 4) A Rock’n’Roll Fantasy; 5) In A Foreign Land; 6) Permanent Waves; 7) Black Messiah; 8) Out Of The Wardrobe; 9) Trust Your Heart; 10) Get Up

Turneen som fulgte utgivelsen av Sleepwalker ble en suksess. The Kinks status i USA var stigende. Både plater og konsertbilletter gikk unna i stigende tempo. Likevel var det som vanlig rabalder internt i gruppa. De stadige kranglene mellom særingen Ray og hissigproppen Dave slet på de andre medlemmene, i tillegg til at disse også hadde sine turbulenser med brødrene. Bassist Andy Pyle hadde nesten ikke rukket å bli med i The Kinks før han sluttet igjen. I tillegg tok tangentspiller John Gosling sin hatt og gikk, nærmest i desperasjon. Han orket ikke mer av mind games, krangler og generelt rusten stemning. Det var et tap for gruppa, han hadde vært med lenge og hadde hatt solide bidrag både på plate og konserter. I tillegg var den latente konflikten mellom Dave Davies og trommeslager Avory av og på, og på Misfits spilte sistnevnte ikke på alle sporene.

Dermed satt brødrene Davies mer eller mindre tilbake alene, selv om Avory skulle komme inn i varmen igjen. Det hindret dem ikke å sette i gang innspillingen av The Kinks 16. studioalbum, som vanlig i Konk Studios og som like vanlig med Ray Davies som produsent. Ray Davies spilte selv det meste av tangenter, og studiomusikere bidro på bass og på trommer (på noen spor). Med unntak av på Black Messiah var blåsere fraværende denne gangen.

Misfits ble utgitt i mai 1978, og ble en brukbar suksess. Albumet nådde 40. plass i USA, og singelen Rock & Roll Fantasy klatret til 30. plass. Rock & Roll Fantasy ble dermed The Kinks første topp 40 hit i USA siden Lola i 1970. I hjemlandet var det fortsatt vanskelig, verken singler eller album var å se på listene. Det må ha vært en skuffelse, spesielt for Ray Davies, som fortsatt var opptatt av England, selv om han hadde flyttet til USA og brukte mest tid og krefter der. Tekstmessig inneholdt Misfits flere kommentarer til situasjonen i hjemlandet. Han var faktisk mindre opptatt av sitt nye hjemland på Misfits, mindre så enn han var på Sleepwalker og på det neste albumet Low Budget.

Misfits inneholdt beskrivelser av mennesker som ikke passet inn i  normalsamfunnet (tittelsporet), levde i sin egen drømmeverden (Rock & Roll Fantasy) eller levde ut seksuelle tabuer (Out Of The Wardrobe). Kommentarer til situasjonen i hjemlandet dukket opp i Trust Your Heart, med sin smått naive politiker-kritikk, Live Life som sparket til både høyreradikale og venstresiden, og ikke minst i In A Foreign Land, hvor den fæle skatteinnkreveren, som ikke lenger fikk tak i pengene fordi protagonisten hadde flyttet utenlands, fikk sitt.

Selv om Misfits var god tekstmessig, var det fortsatt kvaliteten på sanger, produksjon og fremføring som avgjorde hvor godt et nytt Kinks album ble. Misfits var full av sterke nye sanger fra Davies. Det var riktignok noen smått anonyme spor inn i mellom, men plata holdt jevnt over  god kvalitet. Det låt også fint av Misfits, som hadde fått en produksjon med et åpent, imøtekommende lydbilde, uten at det ble for polert. Så hører det med at om man spilte den rygg mot rygg med noen av punk-platene som kom ut på samme tidspunkt, stakk Misfits seg ut som en sår tommel. I 2020 har  likevel Misfits stått seg vel så godt som mange av punk- og new wavealbumene som kom ut på samme tid.

Tittelsporet var en rendyrket Kinks-klassiker. En nydelig melodi, tilsatt en empatisk tekst og med herlig sang av Ray Davies. Et sang helt på høyden med gruppas beste ting. Singelen Rock & Roll Fantasy var i samme gate, med en minst like sterk melodi og et hektende refreng. Ray fortalte at låten handlet om en musikkfantast som bodde i samme bygård som han selv, men innrømte etter hvert at flere av tekstlinjene var tatt fra et langt brev han  hadde startet på til broder Dave. Dave hadde truet med å forlate gruppa og begynne et nytt liv, og i brevet ba Ray han om å bli i gruppa, av hensyn til fans og bandmedlemmer.

Ellers var Hay Fever en artig sak, med en morsom tekst mannen som slet seriøst med høysnue. Denne tilsynelatende bagatellen av en låt filet gruppa på i det uendelig. Det ble mer enn hundre opptak før Ray var fornøyd.

Nevnte Out Of The Wardrobe var også verdt å merke seg, med en varm og vakker historie om en storvokst mann med kona og familie, som «When He Puts On That Dress, He Feels Like A Princess», satt til en klassisk Ray Davies ballade. Out Of The Wardrobe ble den myke, sentimentale andre siden av medaljen til Lola fra 1970.

Når resten av sangene på Misfits var gjennomgående trivelig lytting ble Misfits et godt Kinks album, med mange spor tilpasset arenaene i USA, gruppas kommersielle hjemland på slutten av syttitallet.

Rating: 8/10