Be Bop Deluxe – Live! In The Air Age (Harvest LP + EP, 1977)

1) Life In The Air Age; 2) Ships In The Night; 3) Piece Of Mine; 4) Fair Exchange; 5) Mill Street Junction; 6) Ad­ventures In A Yorkshire Landscape; 7) Blazing Apostles; 8) Shine; 9) Sister Seagull; 10) Maid In Heaven

Be Bop De Luxe turnerte videre etter utgivelsen av Modern Music, først med en ukelang runde i UK, og der etter en to måneders lang reise i USA. Her varmet de opp for blant andre Foghat og Thin Lizzy, to band som ganske sikkert passet amerikansk musikksmak bedre enn «kunstferdige» Be Bop Deluxe. Etter noen ukers juleferie gjøv de løs på enda en runde med konserter i hjemlandet. De startet i Sheffield 20. januar 1977, og avsluttet i Hammersmith Odeon i London 18. og 19. februar.

Opprinnelig var planen at oppfølgeren til Modern Music skulle være et dobbeltalbum, med hovedsakelig studioinnspillinger, supplert med noen konsertopptak. Gruppa spilte derfor fire konserter i perioden 24. til 28. mars, i henholdsvis London (to dager), Bristol og Bournemouth. John Leckie produserte, og opptakene ble gjort med hjelp av The Rollings Stones mobile studio, det samme som Stones hadde brukt til innspillingene av Exile On Main Street i Frankrike. Nelson og gjengen ble imidlertid så fornøyd med konsertopptakene at de bestemte seg for å gi ut et rent konsertalbum i stedet. Opptakene ble utgitt uten særlig bearbeiding i studio etterpå, med unntak av enkelte vokalopptak, som ble pyntet på.

Be Bop Deluxe hadde hatt flere ambisiøse sceneopplegg, så også i forbindelse med Modern Music-turneen. Denne gangen hadde gruppa et stort filmerret som bakgrunn, hvor det ble vist klipp fra klassiske svart-hvitt filmer. Mens gruppa spilte, snurret det klipp fra klassikere som Dr. Caligaris kabinett, Metropolis, Golem og diverse japanske science fiction. Omslaget på albumet viste den legendariske scenen fra Metropolis hvor den feminine, «kvinnelige» roboten reiste seg fra stolen sin. Gruppa selv stilte i dress på scenen, slik de gjorde på omslaget til Modern Music.

Merkelig nok inneholdt ikke Live! In The Air Age noen spor fra Modern Music. Bill Nelson har uttalt at han faktisk ikke husker hvorfor de ikke hadde med noe av det nyeste materialet. Albumet var dominert av sanger fra Sunburst Finish, men inneholdt også noen overraskelser. På det snodige formatet èn LP og èn EP, var det plass til ti sanger, hvorav to tidligere uutgitt. Mill Street Juncion var skrevet tilbake i 1972, helt i starten av gruppas karriere. Også Piece Of Mine var av eldre dato, fra 1974. Ingen av disse var blant gruppas beste og var heller typiske låter på det jevne.

Det ble også plass den ni minutter lange instrumentaken Shine, som kun hadde vært tilgjengelig som b-side på Kiss Of Light-singelen. Shine var den mest utypiske låten i hele gruppas katalog, en lang, herlig hvitfunk-avrivning, som gruppa virkelig fikk sving på. Et hødepunkt på Live! In The Air Age.

Be Bop Deluxe dro også gjennom versjoner av klassikere som Life In The Air Age, Ships In The Night, Maid In Heaven og Adventures In A Yorkshire Landscape. Særlig sistnevnte var sterk, og ble det store høydepunktet sammen med Shine. I løpet av syv minutter viste både gitarist Nelson og bandet hvilken formidabel konsertbillett de må ha vært.

Live In The Air Age var verdifullt dokument over en viktig gruppe. Likevel kan jeg ikke fri meg for å tenke at det hadde vært enda mer givende å høre et opptak fra et par år tidligere, hvor de var lenger inne i sin progressive periode. 1977-utgaven av Be Bop Deluxe var konsis og  kontrollert. Dessuten var de muligens litt slitne etter noen særdeles hektiske år. Det kunne kjennes på energimangel her og der, noe smått slitent over begivenhetene. Det ødela ikke lyttingen, men det ble sjelden tilført noe særlig utover studioversjonene, bortsett fra på de to nevnte låtene. Dermed endte Live! In The Air Age opp som et konsertalbum (typisk nok) for fansen, mens de middels interesserte kunne konsentrere seg om studioplatene.

Rating: 7/10