Camper Van Beethoven – Our Beloved Revolutionary Sweetheart (Virgin LP, 1988)

1) Eye Of Fatima (pt. 1); 2) Eye Of Fatima (pt. 2); 3) O Death; 4) She Divines Water; 5) Devil Song; 6) One Of These Days; 7) Turquoise Jewelry; 8) Waka; 9) Change Your Mind; 10) My Path Belated; 11) Never Go Back; 12) The Fool; 13) Tania; 14) Life Is Grand

Camper Van Beethoven fulgte opp tredjealbumet med epen Vampire Can Mating Oven. Det ble deres siste utgivelse på lille, uavhengige Pitc-A-Tent, før de signerte for ikke fullt så lille og uavhengige Virgin Records. At et såpass viltert og eklektisk band som Camper Van Beethoven kunne utløse en budkrig mellom store internasjonale plateselskaper gjør at man kan ta seg i lengte tilbake til åttitallet. Runden med signering av alternative amerikanske rockband på siste halvdel av åttitallet var vel det nest siste pusten av liv fra plateselskapsgigantene. Sist pust var som kjent grunge og alt rock, hvor den ene rølpegjengen etter den andre fikk kontrakt med et stort selskap. Etter den runden på første halvdel av nittitallet la de store plateselskapene seg ned for å dø, kunstnerisk sett.

Camper Van Beethovens først album på Virgin Records ble spilt inn sommer og høst 1987, og utgitt våren 1988. Gruppa ble for første gang utsatt for en utenforstående produsent. Dennis Herring var mannen som ble plassert i produsentstolen. Herring var temmelig ferskt og ukjent på dette tidspunktet, men skulle etter hvert jobbe med blant andre Modest Mouse, The Hives, Elvis Costello og Buddy Guy.

Selv om gruppa fortsatt var lett gjenkjennelig, viste Our Beloved Revolutionary Sweetheart frem et mer strømlinjeformet Camper Van Beethoven. Litt færre låter, langt mindre viltre eksperimenter og fokus på tradisjonelle låtstrukturer ble resultatet. Det var lite psykedelia igjen i uttrykket og de sprelske instrumentallåtene med inspirasjon fra en stor verden av folkemusikk hadde mer eller mindre forsvunnet allerede på forgjengeren. Tilbake stod et knippe rockelåter, med forankring i pop, folk punk og en liten dose verdensmusikk. Gruppa hadde fortsatt sine vridde innspill og odde musikalske løsninger her og der, og låtskrivingen hadde de fortsatt taket på: Our Beloved Revolutionary Sweetheart inneholdt gjennomgående fengende sanger.

Tekstmessig hadde gruppa fortsatt humør og humor intakt, selv om det hele var mindre empatisk og mørkere enn tidligere. Det var likevel snodige små historier også her, best eksemplifisert ved låten Tania, som omhandlet Patti Hearst. Hearst var som kjent rikmannsdatteren som etter hvert tok kidnappernes side og fremstod som en fullblods revolusjonær. Tittelen på albumet var også hentet fra denne sangen.

Lydbildet var oppdatert på Our Beloved Revolutionary Sweetheart, og det var her den korporative klo aller best kunne merkes. Herring ga lydbildet et solid push opp i verdikjeden, der særlig trommelyden utmerket seg. Trommene hadde stor, luftig  klang, med gating og ekko. Gitarer og øvrige instrumenter var også sortert og ordnet på ryddigere vis enn tidligere. Det ga musikken et mer konvensjonelt preg og tok bort noe av spenningen ved å lytte til Camper Van Beethoven. Så skal det tillegges at alt var gjort med stil og smak, det var ingen katastrofale lydeksesser, men musikken fremstod mindre original og inspirert.

Er du glad i bandet hører likevel plata med i samlingen. Det var trivelig lytting hele veien gjennom, selv om det hele var mer en smule mer alminnelig.

Rating: 7/10