Camper Van Beethoven – Key Lime Pie (Virgin LP, 1989)

1) Opening Theme; 2) Jack Ruby; 3) Sweethearts; 4) When I Win The Lottery; 5) (I Was Born In A) Laundromat; 6) Borderline; 7) The Light From A Cake; 8) June; 9) All Her Favorite Fruit; 10) Interlude; 11) Flowers; 12) The Humid Press Of Days; 13) Pictures Of Matchstick Men; 14) Come On Darkness

Camper Van Beethoven ble oppløst i 1990, etter utgivelsen av Key Lime Pie. De skulle komme sammen igjen senere, men i 1990 var det slutt i første omgang. Under innspillingen av Key Lime Pie knaket det tungt i sammenføyningene. Jonathan Siegel holdt seg unna og Key Lime Pie ble det eneste Camper-albumet han ikke bidro på. Siegel var en av stifterne, og en svært viktig del av lydbildet til gruppa. Hans særpregede bidrag på fiolin og andre strengeinstrumenter ga Camper en egen signatur. Til erstatning for Siegel fikk man først inn Don Lax som studiomusiker, og senere Morgan Fischer.

Key Lime Pie ble produsert av Dennis Herring, som også produserte Our Beloved Revolutionary Sweetheart. Albumet fulgte i samme spor som sist, med et konsentrert uttrykk og en produksjon med et visst corporate skinn. Likevel endte Key Lime Pie opp som en annen affære. Først og fremst var plata seigere og mørkere, med mindre humor og humør i tekst og musikk.

Key Lime Pie bestod av tolv sanger og to mellomspill, og det var et ganske annet band i aktivitet her enn den viltre gjengen fra de første platene fem år tidligere, hvor musikalske innspill og utspill fløy høyt og lavt. Nå hersket en nedstemt, alvorlig stemning, som ble spesielt avleiret i tekstene. Dette ble forsterket av arrangementene, som stort sett holdt låtene i midt tempo. Hvorvidt mørket skyldtes friksjoner innad i gruppa eller David Lowerys livssituasjon forøvrig vites ikke, men lytting til avslutningssporet Come On Darkness slo fast at alt slett ikke var i vater.

Den dystre stemningen var ikke til hinder for at Key Lime Pie var et godt album. Det var mange sterke sanger å finne, og Lowery sang bedre enn noen gang. Selv om låtene stort sett var konvensjonell americana, var det plass til særpreg og overraskelser nok til at de skilte seg ut fra den gemene hopen av artister i den overbefolkede sjangeren.

Det var flere låter her som bør finnes på din neste samlekassett med Camper Van Beethoven. Særlig svak var den lange, psykedeliske Jack Ruby, med herlig gitarspill fra Greg Leisner.

Den Dire Straitske Sweetheart var vakker countryrock, nok en gang med flott gitarspill og en inspirert, sår Lowery-vokal. Den tunge June skilte seg også ut, med en uvant stemning av gloom og doom i det musikalsk, og med ekstraordinært gitar- og fiolinspill. I det hele tatt var et av albumets store styrker det nydelige og dominerende samspillet mellom elektrisk gitar og fiolin.

Gruppa fikk en pen fremgang med versjonen av Status Quos Pictures Of Matchstick Men, som dro albumet med seg og gjorde Key Lime Pie til det deres mestselgende album. Versjonen var mer enn en ren planking, der de byttet ut gitaren med fiolinen som det bærende instrumentet.

Etter dette gikk David Lowery videre med Cracker, som skulle utgi flere  gode plater utover nittitallet. Så skulle det med tiden også bli mer å høre fra Camper Van Beethoven.

Rating: 7,5/10