Cabaret Voltaire – The Conversation (Apollo cd, 1994)

1) Exterminating Angel (Intro); 2) Brutal But Clean; 3) The Message; 4) Let’s Start; 5) Night Rider; 6) I Think; 7) The Heat; 8) Harmonic Parallel; 9) Project80; 10) Exterminating Angel (Outro)

Cabaret Voltaire hadde ett album til i seg før det var kroken på døra. The Conversation var dog mest et Cabs album i navnet og ikke i gavnet. På omslaget ble det angitt at The Conversation var komponert, programmert, arrangert og orkestrert av Richard Kirk. Hva Mallinder eventuelt bidro med vites ikke, stemmen hans var i hvert fall ikke å høre og det var det jo uansett en stund siden den hadde vært.

Richard Kirk var godt i gang med solokarrieren da The Conversation kom ut sommeren 1994. Tidligere samme år hadde han sluppet sitt første album på Warp, og han hadde også flere utgivelser under forskjellige alias, hvor av  Sandoz var det viktigste. Det var godt mulig at han mentalt sett var et annet sted da Cabaret Voltaires siste album ble skrudd sammen. Det forhindret ikke at The Conversation var det beste fra denne kanten siden Code i 1987.

Hovedårsaken til det lille løftet var den 53 minutter lange Project80, hvor Kirk strakk ut tentaklene og festet grepet i lytteren. Den bestod av en tilnærmet ambient reise gjennom mørke og duse stemninger, hvor felt- opptak, stemmer og elektronikk fløt over døsige rytmer; ikke helt som The Orb, men nesten. Orb møter midtperiode Cabaret Voltaire kanskje? Project80 var kanskje ingen klassiker, men var et interessant stykke musikk, hvor Cabaret Voltaires industrielle og eksperimentelle røtter lot høre fra seg for første gang på lenge.

Resten av The Conversation, som totalt klokket inn på hele 2 timer og 11 minutter, var mer på linje med den generiske elektronikaen gruppa hadde gjort det for vane å servere. Det var dog visse tilløp til godsaker også her, med dystre, klamme og innestengte stemninger av lei uro, tilført grå flak av mild støy. Dog uten at Cabs nærmet seg det de hadde prestert i sine beste stunder.

At Cabaret Voltaire sa takk for seg med The Conversation føltes rett og rimelig. De hadde utspilt sin rolle for mange år siden. De bør først og fremst huskes som pionerer innen industrimusikk og hvit elektronisk funk, med andre ord for det de produserte mellom 1978 og 1987.

Rating: 6/10