Camper Van Beethoven – New Roman Times ( Pitch-A-Tent cd, 2004)

1) Prelude; 2) Sons Of The New Golden West; 3) 51-7; 4) White Fluffy Clouds; 5) That Gum You Like Is Back In Style; 6) Might Makes Right; 7) Militia Song; 8) R’n’R Uzbekistan; 9) Sons Of The New Golden West (reprise); 10) New Roman Times; 11) The Poppies Of Balmorhea; 12) The Long Plastic Hallway; 13) I Am Talking To This Flower; 14) Come Out; 15) Los Tigres Traficantes; 16) I Hate This Part Of Texas; 17) Hippy Chix; 18) Civil Disobedience; 19) Discotheque CVB; 20) Hey Brother

I oktober 2004 ga Camper Van Beethoven ut New Roman Times, deres første album med nytt materiale på 15 år. Gruppa hadde krøpet seg sakte tilbake gjennom denne bearbeidede samleplata Camper Van Beethoven Is Dead- Long Live Camper Van Beethoven, diverse konserter og ikke minst versjonen av Fleetwood Macs Tusk.

På New Roman Times var den klassiske Camper besetningen på plass, med Lowery, Krummenacher, Segel, Lisher, Pedersen og Immergluck. Selv om medlemmene hadde rundet 40 år var det ingenting i veien med ambisjonene. New Roman Times var en fullblods rock-opera, intet mindre. En ambisiøs plate både musikalsk og konseptuelt. New Roman Times inneholdt hele 20 låter og kvalifiserte lett til det man i vinylalderen kalte dobbeltalbum.

New Roman Times handlet om en idealistisk ung mann fra Texas, som endte opp som terrorist. USA hadde blitt splittet opp i selvstendige nasjoner, hvor Texas var et stokk konservativt kristent regime og California et venstrevridd paradis for alle «tvilsomme» grupper. Protagonisten endte opp som soldat i borgerkrigen som raste, og ble stadig mer desillusjonert etter som tiden gikk. Han byttet side flere ganger, og i den avsluttende sangen var han klar til sprenge seg selv i luften som selvmordsbomber. Dyster tematikk altså, og New Roman Times var Lowerys sinte og fortvilede  reaksjon på 9/11, Bushs regime og de reaksjonære kreftene som dominerte i hjemlandet.

Camper Van Beethoven trakk på på hele sitt store repertoar av stilarter, innfall og utfall. Riktignok dominerte folk rock, americana og indie rock, ikke langt fra uttrykket fra forgjengeren fra 15 år tilbake, Key Lime Pie, men det var også plass til progressiv rock, ska, disco og mer til. New Roman Times klarte likevel å holde en musikalsk rød tråd albumet igjennom. Så var det et faktum at gutta hadde blitt godt voksne. Det kunne merkes i det lett tilbakelente og mildt melankolske draget i musikken. Det var ikke samme energi her som på gruppas første plater. I tillegg var ikke alle låtene like inspirerte; selv om det var flere gode ting å finne, var det også spor som ikke løftet seg over det trivielle. Selv om antall låter sikkert var nødvendig for at gruppa synes de fikk fortalt historien på skikkelig vis, hadde New Roman Times tjent seg på en barbering; her var det mye av alt – mye tekst og mye musikk. Mange inntrykk som ikke helt lot seg fordøye, til tross fra iherdig innsats fra lytteren.

Likevel, New Roman Times inneholdt så mye sterk musikk at plata var verdt et innkjøp. På instrumentalen Sons Of The New Golden West nærmet de seg King Crimson, tung progrock med fiolin og gitar i skjønn forening. That Gum You Like Is Back In Style var en nostalgisk ballade, der tittelen var hentet fra David Lynchs Twin Peaks. Tittelsporet fortsatte i samme stil, også den hektet på en sterk melodi. Den tragiske kulminasjonen på albumet, Hey Brother, var også en ballade, og nok en gang med en flott melodi i bunn. Og Lowery sang bedre enn noensinne. Også diskovarianten Discotheque CVB må nevnes, en uvanlig låt til Campers å være, der den tuslet frem på trommemaskin og svalt gitarspill. De gjorde også en versjon av minimalisten Steve Reichs tidlige klassiker Come Out, dog uten den store musikalske verdien. Det var grunn til å lure på om de tok den med for å vise at de fortsatt var skikkelig gærne og eklektiske.

New Roman Times var ikke albumet å begynne med om man skulle nærme seg Camper Van Beethoven. Da var det mer naturlig å gå til ett av de fem albumene de slapp før den lange pausen.

Ps: Denne teksten er ikke skrevet i Times New Roman.

Rating: 7/10