Camper Van Beethoven – La Costa Perdida (429 Records cd, 2013)

1) Come Down The Coast; 2) Too High For The Love-In; 3) You Got To Roll; 4) Someday Our Love Will Sell Us Out; 5) Peaches In The Summertime; 6) Northern California Girls; 7) Summer Days; 8) La Costa Perdida; 9) Aged In Wood; 10) A Love For All Time

I det nye årtusenet var Camper Van Beethoven et av og på foretagende, der medlemmer også brukte tid andre prosjekter. David Lowery brukte krefter på Cracker, som ga ut ti album mellom 1992 og 2009, og hadde nok et på trappene da Camper gjenopptok aktiviteten i 2012.

Da Camper spilte inn en ny plate etter ni års pause, var det med de fleste sentrale aktørene på plass. Her var David Lowery (gitar og sang), Jonathan Siegel (fiolin, keyboards og diverse strenge-instrumenter), Victor Krummenacher (bass og gitar) og Gerg Lisher (gitar). I tilegg var flere trommeslagere involvert, blant annet Michael Urbano fra Cracker.

La Costa Perdida, som var spansk for den tapte kysten, var Camper van Beethovens kjærlighetserklæring til det nordre California. Albumet var inspirert av medlemmenes kulturelle og sosiologiske røtter. Som ved siste korsvei lente de seg tungt på amerikanske rootsmusikk. I tillegg var Beach Boys fantastiske Holland en inspirasjonskilde.

La Costa Perdida hadde noen overraskelser å by på, men var i stort et typisk Camper – album. Innslag av amerikansk og internasjonal folkemusikk var på plass, men pakket inn i typisk eklektiske Camper-uttrykket. Musikken var, som på forgjengeren, mer tilbakelent enn hva gruppa leverte på åtti- og nittitallet. Hvorvidt det skyldes at medlemmene var godt middelaldrene eller om det var tematikken som påvirket musikken kan sikkert diskuteres.

Den musikalske innpakningen kledde for såvidt gruppa godt, men denne gangen var dessverre materialet variabelt. Middels gode sanger i kombinasjon med et tilbakelent uttrykk gjorde at musikken manglet glød og gjorde plata til tidvis kjedelig lytting. Så skal det tillegges at det definitivt var gode ting å finne, men det var for langt mellom høydepunktene. Det tok mer tid å få tak på La Costa Perdida enn tidligere album. Innsatsen ga heldigvis en viss avkastning, for høydepunktene som med tiden viste sitt sanne jeg, var nødvendig lytting for Camper-interesserte.

Come Down The Coast var sval og saktegående, med flott melodi og tekst, vakkert sunget av Lowery. Det var en av Campers bedre ballader. You Got To Roll var seig blues uten all verdens melodi, men den humpet avgårde på et hektende komp.

Northern California Girls var kjernen på La Costa Peridia. Langstrakt og vakker, i familie med Come Down The Coast. Den hørte hjemme blant Campers største øyeblikk, og viste at Lowery hadde grepet om den virkelig gode melodi, når han var inspirert.. Til slutt må tittelsporet nevnes; en  countrylåt med flott spill av fiolinist Siegel. Her koblet gruppa seg til Bakersfield-country, Californias stolte countrytradisjon. Resten var mindre nødvendig lytting, og dermed endte La Costa Perdida opp som halvveis vellykket. 

Rating: 6/10