Cream – Disraeli Gears (Reaction LP, 1967)

1) Strange Brew; 2) Sunshine Of Your Love; 3) World Of Pain; 4) Dance The Night Away; 5) Blue Condition; 6) Tales Of Brave Ulysses; 7) SWLABR; 8) We’re Going Wrong; 9) Outside Woman Blues; 10) Take It Back; 11) Mother’s Lament

Cream satte raskt blikket mot USA, verdens største platemarked og det forjettede land for alle britiske rockstjerner. Markedets størrelse og alle forbildene fra blues og rock & roll hadde alltid trukket britiske musikere til det forjettede land, uten at så mange klarte å slå gjennom. For Creams del skulle dèt imidlertid gå utmerket, de ble faktisk vel så store I USA som i hjemlandet. Disraeli Gears gikk til 5. plass i UK og 4. plass i USA. Gruppa ble også en stor konsertattraksjon.

Cream reiste til USA i mars 1967 for å spille noen konserter i New York. Da var de langt nede på konsertprogrammet og det kom lite ut av innsatsen. De valgte likevel å spille inn sitt neste album i New York, i Atlantic Studios. Manager Robert Stigwood var byttet ut som produsent, til fordel for Felix Pappalardi. I tillegg ble legenden Tom Dowd hyret som tekniker. Pappalardi var kun 27 år gammel, men var ingen nybegynner. Han var født i Bronx og hadde klassisk skolering. Han kunne både spille, arrangere, komponere og produsere. Pappalardi hadde jobbet med artister som Tim Hardin, Fred Neil og Richard & Mimi Farina (Joan Baez søster) og med folkrockerne i The Youngbloods. Tom Dowd hadde spilt inn jazz og r&b for Atlantic siden femtitallet, og selv om Cream var et hans første oppdrag for et rockeband, var han mer enn kompetent for jobben.

Disraeli Gears ble spilt inn i løpet av en kort uke i mai 1967. Pappalardi og Cream ble enige om å fokusere på gruppas egne komposisjoner. Disraeli Gears endte opp med å bestå av ni originaler, en bluescover og fleipen i den  britiske tradisjonslåten Mother’s Lament. Den eneste gamle bluesen denne gangen var versjonen av Blind Willie Reynolds Outside Woman Blues, som Clapton fikk mye ut av.

Den direkte innflytelsen fra blues var nedtonet. Gruppas egne sanger ble i hovedsak skrevet av Jack Bruce (med på fem) og Eric Clapton (med på tre), i samarbeid med andre. Klassikeren Sunshine Of Your Love skrev de to sammen, med hjelp fra Pete Brown til teksten. Brown, som også bidro med tekster til tre av sangene til Jack Bruce, var en interessant skikkelse i britisk rock. Han skrev en god del tekster for Cream, blant annet gjennombrudd-singelen I Feel Free. Han skrev senere tekster til Jack Bruce soloalbum, og hadde i tillegg en karriere med flere egne album på slutten av sekstitallet og starten av syttitallet. Ginger Baker skrev og sang kun èn sang på Disraeli Gears, den kjedelige rusleren Blue Condition. Pappalardi (med hjelp av kona Gail Collins) bidro med World Of Pain.

Blue Condition og den avsluttede tøyselåten Mother’s Lament var de eneste nedturene på Disraeli Gears, som ellers var fylt med skarp og nyskapende hard rock. Verden hadde aldri hørt så tung og samtidig fengende rockemusikk tidligere. Disraeli Gears hadde stor slitestyrke og enorm påvirkning på rockens utvikling.

Musikken var krydret med psykedeliske elementer. Det var særlig de surrealistiske tekstene til Pete Brown som sendte tankene i retning av psykedelia. Plata var imidlertid i langt større grad dominert av hard rock enn av psykedelia. Gruppas unike samspill, med den hamrende og oppfinnsomme Baker, den gyngende bassen til Bruce og det kraftfulle gitarspillet til Clapton, satte fyr på de flotte komposisjonene.

Platas psykedeliske omslag var en annen mulig årsak til at albumet ofte legges i psykedeliabagen. Omslaget til kunstneren Martin Sharp erstattet et omslag som hadde blitt vraket av plateselskapet, noe som medførte at utgivelsen ble forsinket. Disraeli Gears kom ut først i november 1967, mot planlagt utgivelse på sommeren samme år.

Disraeli Gears inneholdt flere sanger som har fått en sentral plass i rockehistorien, både i kraft av seg selv og ikke minst på grunn av påvirkningen på andre. Sunshine Of Your Love var selve prototypen på tungrock, en låt utallige artister skulle kopiere og variere rundt i årene som kom. Det var en lysende låt, sunget av Jack Bruce, med hjelp av Clapton. Bruce var fortsatt hovedvokalist, og sang på fem låter.

I tillegg til Sunshine Of Your Love, stakk Strange Brew og Tales Of Brave Ulysses seg ut, i et sjeldent sterkt felt. Strange Brew, skrevet av Clapton sammen med ekteparet Pappalardi, var en gyngende rocker sunget av en Clapton som undrer seg over hva som egentlig befant seg i sjelen til dama. Tales Of Brave Ulysses var en dramatisk sang med Jack Bruce i topp vokalform, der Homers Odysséen ble gjenfortalt over truende, skjebnesvangert spill av tre av de beste musikerne i sin generasjon.

Rating: 9/10