The Kinks – The Kinks At The BBC (BBC/Sanctuary 5cd +1DVD, 2012)

I 2001 ga BBC ut The Kinks At The BBC, to cder med opptak fra The Kinks opptredener på radio og tv. 35 spor var for så vidt greit, men det var da mye materiale som ikke var med? Det viste seg å stemme, og i 2012 ble blunderen rettet opp da statskanalen ga ut en formidabel og definitiv boks med The Kinks virke på BBC. Her var det fem cder med radioopptak og ikke minst en stappfull DVD med opptak fra diverse konserter og tv-opptredener gruppa hadde hatt for BBC gjennom årene. The Kinks At The BBC var naturlig nok mest for fansen, de mer overfladisk interesserte hadde mye annet å sette seg inn før turen kom til denne boksen, men for de av oss som elsket The Kinks var det en skattkiste av de sjeldne.

Boksen inneholdt flest opptak fra perioden 1964 til 1974, med et merkelig unntak for 1966. Det antas at The Kinks rett og slett ikke spilte inn noe for BBC dette året, på tross av Face To Face og alt det andre som skjedde. I tillegg til opptredener på Top Of The Pops og diverse andre programmer (inkludert John Peel),  var det inkludert en konsert fra 1974 og en julekonsert fra 1977. Begge konsertene inneholdt en kombinasjon av hits og nytt materiale. Konserten fra 1974 hadde flest sanger fra Preservation Act 2, mens juleshowet var dominert av spor fra Misfits. Begge konsertene var preget av godt humør og generelt og god stemning; supert å ha! Etter 1977 konsentrerte The Kinks seg om det amerikanske markedet, og de dukket ikke opp igjen på BBC før i 1993 og 1994, hvor de promoterte Phobia, som ble gruppas siste studioalbum.

Opptakene fra 1964 og 1965 var plaget av tynn lyd, men ikke verre enn at det var fullt lyttbart. Det var underholdende og historisk verdifullt å høre The Kinks spille live fra denne tiden, som det unge og energiske bandet de var den gangen; Ray Davies var 20 år, Dave Davies 18. På de tidligste opptakene fremstod The Kinks som et r ‘n’ b band, med coverlåter og sine første hits i lett blanding. Det var også plass til enkelte kuriositeter, som The Kinks versjon av This Strange Effect, sangen Ray Davies komponerte for Dave Berry. Det ble kanskje litt mange varianter av enkelte av de mest kjente låtene, men hvem kunne vel klage på fire utgaver av Days, en av tidenes vakreste låter.

På sekstitallet var det svært strenge regler for hvor mye plater man kun spille live på lufta. Musikernes fagforeninger passet på at det var begrenset «neddle time» tilgjengelig. Det medførte at det ble gjort hundrevis av opptak hvor artistene spilte live i studio, eller som et minimum la på ny vokal på sine tidligere innspillinger. Opptak ble ofte slettet fortløpende, pop ble lenge sett på som tull og tøys må vite, og det var et lite under at så pass mye var bevart. Likevel ble mye også borte i årenes løp. Det var derfor passende at det ble tatt med noen private opptak rett fra radio fra årene 1964, 1965 og 1968. Disse opptakene hadde mager lydkvalitet, men var fine å ha for Kinks-entusiaster.

The Kinks At The BBC ga også et artig innsyn i programledernes rolle i rockens tidlige år. Her fantes den ene herren etter den andre med malmfull røst, som øvet seg på å være skikkelig ungdommelig og entusiastisk, med tidvis ubetalelig effekt.

Teknikken utviklet seg raskt i årene boksen dekket, og opptakene fra slutten av sekstitallet og fremover viste frem The Kinks i all sin prakt. Særlig fint var det å få tilgjengeliggjort de to hele konsertene, som dekket perioder det ikke hadde vært konsertopptak tilgjengelig tidligere.

DVDen må også nevnes, en fantastisk presang til alle fans, med opptak fra sekstitallet og flere konserter fra syttitallet, inkludert opptak fra 1972, 1973 og julekonserten i 1977.