The Kinks – Picture Book (Sanctuary Records 6cd, 2008)

Da det omsider kom ut en omfattende boks med oppsummering av The Kinks karriere hadde så godt som hele katalogen deres vært gjenstand for reutgivelser, deluxe utgaver og diverse samleplater. Det medførte ganske sikkert at det ikke var all verden av uutgitt materiale igjen da Picture Book skulle settes sammen. For blodfansen ble nok innholdet på Picture Book dermed litt magert. Det var temmelig snaut med uutgitt materiale. Vi fikk noen demoer her og enkelte liveopptak der, samt noen vanskelig tilgjengelig single b-sider, men summen av slike saker utgjorde en liten del av boksens 138 spor.

Når denne innvendingen er bragt til torgs, er det bare å konstatere at Picture Book var en utmerket oppsummering av et av beste og mest forunderlige band i rockens historie. Ikke nok med at katalogen til The Kinks var full av sjeldent sterk og varig musikk, også selve historien var svært fascinerende; To brødre i konstant krangel gjennom 40 år, kommersielle opp og nedturer – ofte påført av av dem selv gjennom kommersielle selvmordsprosjekter (les håpløst ambisiøse rock operaer og andre merkelige påfunn) – og ikke minst en egen evne til å krangle med alt fra plateselskaper til musikernes fagforeninger.

Picture Book gikk kronologisk til verks, og dekket hele karrieren, fra debuten i 1964 til det var over i 1996. Gruppas absolutte glansperiode fra 1966 til 1971 fikk naturlig nok god plass, men ikke større enn at det var rikelig med rom for innspillinger fra hele karrieren. Picture Book fortalte historien fra den spede begynnelsen som r & b band, til geniale popsmeder med et skrått blikk på det britiske samfunnet, til nostalgiske og tilbakeskuende album mot slutten av sekstitallet. Deretter videre over i Muswell Hillbillies rootsy rock, før første halvdel av syttitallets voldsomme rock operaprosjekter og kommersiell nedsmelting, før gjenoppstandelsen som arenarockere med storsalg av plater i USA. Puh! Det var litt av en historie, som ble fortalt gjennom et balansert utvalg musikk. Enkelte singler var valgt bort til fordel for «deep cuts» fra albumene, noe som bidro til at dybden og bredden i gruppas kanon kom godt frem.

Som seg hør og bør fulgte det med en bok, med historien, intervjuer, bilder og en opplysende tidslinje som favnet hele gruppas levetid.