Cream – BBC Sessions (Polydor cd, 2003)

1) Sweet Wine; 2) Eric Clapton Interview 1; 3) Wrapping Paper; 4) Rollin’ And Tumblin; 5) Steppin’ Out; 6) Crossroads; 7) Cat’s Squirrel (Instrumental); 8) Traintime; 9) I’m So Glad; 10) Lawdy Mama; 11) Eric Clapton Interview 2; 12) I Feel Free; 13) N.S.U.; 14) Four Until Late; 15) Strange Brew; 16) Eric Clapton Interview 3; 17) Tales of Brave Ulysses; 18) We’re Going Wrong; 19) Eric Clapton Interview 4; 20) Born Under a Bad Sign; 21) Outside Woman Blues; 22) Take It Back; 23) Sunshine of Your Love; 24) Politician; 25) SWLABR; 26) Steppin’ Out

Creams BBCs sessions gjorde tilgjengelig viktig historisk materiale. På èn cd ble det samlet hele 22 låter, samt fire korte intervjuer med Eric Clapton. Cream gjorde åtte sessions for BBC i løpet av perioden mellom november 1966 og januar 1968. Materiale fra syv av disse ble samlet her. Med et par unntak var alt materialet tidligere uutgitt, i hvert fall offisielt. De mest interesserte hadde muligens plukket opp enkelte opptak på bootlegs, men da var lydkvaliteten ofte så som så. Også På BBC Sessions var lyden noe variabel, fra det semre (eksempelvis Sunshine Of Your Love og Rollin’ And Tumblin’) til det gode. Jevnt over var det gjort en solid jobb, og kvaliteten var ikke til hinder for at fans og rockhistorisk interesserte fikk utbytte av innholdet.

De aller fleste av gruppas store låter var på plass, med unntak for White Room og Badge, som ble utgitt på henholdsvis Wheels Of Fire og Goodbye, de to albumene som ble utgitt etter at siste session var spilt inn.

BBC Sessions viste frem et inspirert og konsentrerte Cream. De feide gjennom de fleste sangene på mellom to og fire minutter. På opptak for BBC var tiden begrenset og inviterte ikke til storstilte utskeielser. Dermed var dette en sjelden anledning til å høre Cream spille sangene sine live i korte, kontante versjoner. Det gjorde de med bravur, og for fans var BBC Sessions et godt supplement til Live Cream og Live Cream II, hvor det var lite som tok mindre enn syv minutter å gjøre seg ferdig med. Ikke at det langstrakte nødvendigvis var et problem, men det var godt å få dokumentert Cream som et kontant og knapt rockband også.

Den aller største verdien var kanskje å høre den unge Clapton spille intens, glitrende gitar. Han var og forble en bluesgitarist, og han satte fyr på klassikerne Cream kastet over seg, det være seg Crossroads, Born Under A Bad Sign, Steppin’ Out eller andre.

Hitlåtene kom også greit fra det, selv om studioversjonene med sine mer forseggjorte arrangementer var å foretrekke. Uansett var det artig å høre gruppa spille låtene på debutsingelen (Wrapping Paper og Cat’s Squirrel) live tilbake i november 1966.

BBC Sessions er selvsagt for den erfarne Cream-entusiast. Nybegynnere bør starte med de tre første studioalbumene, deretter Live Cream II, før BBC Sessions vurderes.

Tilslutt må, som vanlig når BBC Sessions fra sekstitallet vurderes (selvsagt med unntak av da legenden John Peel var bak mikrofonen), de hysterisk morsomme programlederne kommenteres. Så stive og urbritiske, der de på hjelpeløst vis skulle være ungdommelig hippe. Ubeskrivelig.

Rating: 7/10