Blur – Think Tank (Parlophone cd, 2003)

 1) Ambulance; 2) Out Of Time; 3) Crazy Beat; 4) Good Song; 5) On The Way To The Club; 6) Brothers And Sisters; 7) Caravan; 8) We’ve Got A File On You; 9) Moroccan Peoples Revolutionary Bowls Club; 10) Sweet Song; 11) Jets; 12) Gene By Gene; 13) Battery In Your Leg

Det gikk med Blur som med mange band som hadde holdt sammen en stund og oppnådd kunstnerisk og kommersiell suksess; medlemmenes behov for å spre vingene og involvere seg i andre prosjekter kom krypende. Graham Coxon var på banen allerede i 1998, da han slapp det vakre albumet The Sky is Too High. Han fulgte opp med nye soloalbum i 2000 og 2001. Mens Coxon holdt seg innenfor folk/rock/garasje tradisjoner, hadde Albarns interesse for jazz, dub, elektronika, afrikansk musikk og annet vokst seg stor og sterk. Han involverte seg i plateselskapet og platebutikken Honest Jon i Notting Hill. Honest Jon var et av de nødvendige stedene å oppsøke i London, med et ekstraordinært utvalg av alle mulige former for world music, reggae, jazz og annet digg. Albarn fikk også, sammen med Jamie Hewitt, stor suksess med tegneseriebandet Gorillaz. Gorillaz dyrket en elektronisk og rytmisk popmusikk, hvor Albarn nye interesser fikk fritt utløp. «Gruppa» ble et varig foretakende med en jevn strøm av album i det nye årtusenet.

Da Blur bestemte seg for å spille inn nytt album var det forventinger til at nye impulser og erfaringer skulle få innflytelse på resultatet. Det som ikke var forutsett var Coxons manglende tilstedeværelse. Han hadde vært til behandling for alkoholisme og depresjoner, og dukket ikke opp til de første innspillingene. Han hadde ikke informert om at han ikke ville komme, og da han omsider viste seg i studio ble det tydelig at kjemien mellom Coxon og de tre andre ikke var all verden lenger. Coxon trakk seg derfor ut, og endte opp med å bidra på kun et spor, den avsluttende Battery In Your Leg.

De tre andre erstattet ikke Coxon, og Think Tank endte opp som den Blur-plata med minst gitar. Det lille som var av gitarspill som Albarn for, og han var på ingen måte på nivå med Coxon. Det gjorde likevel ikke all verden. Think Tank var først og fremst et elektronisk basert album, hvor inspirasjonen ble hentet fra alt annet enn rock. Det var dub, danserytmer, afrikansk musikk og funk som dominerte, alt tilsatt Albarns karakteristiske stemme og særegne melodiføring. Da Coxon var ute av bildet kom det meste av kreativ kraft fra Damon Albarn. Ben Hillier produserte, med litt hjelp fra Fatboy Slim og William Orbit, som produserte det forrige albumet.

Innspillingene ble gjort i London, med en avstikker til Marokko, og så avsluttet i Devon. Det var ikke lett å høre noen umiddelbar påvirkning fra besøket i Marokko, utover at afrikansk musikk var en av flere inspirasjonskilder. Det er mulig det like mye var et statement fra Albarn å reise til et muslimsk land i de spente tidene etter 9/11. Albarn var pasifist, og sterkt kritisk til både invasjonen av Afghanistan og krigen i Irak.

Selv om både «Blur» og 13 viste en gruppe som utvidet horisonten og tok inn nye uttrykk, var begge albumene forankret i rocken. Dèt brøt Think Tank ettertrykkelig med, og viste frem den mest radikale endringen de hadde gjennomgått noensinne. Likevel var det en plate som passet inn i katalogen, med nysgjerrighet og popteft i behold, selv om innpakningen var forskjellig. Think Tank var likevel mer ujevn enn forgjengerne. Også her var det flere høydepunkter og noen klassiske låter, men det hadde også sneket seg inn enkelte forglemmelige bagateller, og faktisk noen direkte irriterende øyeblikk. Til sistnevnte kategori kunne Crazy Beat, We’ve Got A File On You og det skulte sporet White Noise henføres.

La likevel ikke nevnte blunderne hindre deg i å utforske Think Tank, for det var mye å hente denne gangen også. Den nydelige singelen Out Of Time var et soleklart høydepunkt, en klassisk Blur-ballade, og sang Albarn noen gang bedre enn her?

Andre høydepunkt inkluderte den slurende Jets, som beveget seg frem på en enkel gitarfigur, monsterbass og oppfinnsomt trommespill. Det var i det hele tatt mye flott tromme- og perkusjonsspill på Think Tank. De rytmiske elementene skled sømløst sammen med elektronikken, og skapte et originalt og likevel tidstypisk uttrykk.

Popteften var som sagt i behold, sjekk Ambulance, Gene By Gene, Good Song og nevnte Out Of Time for gode eksempler. Ambulance var en sann svir, der den hakket frem på elektroniske rytmer, honky saksofon og en Albarn i storform. Brothers And Sisters bør også nevnes. Her gikk Blur ut i lurvete funkland, og uten at det var verdens mest fengende låt var det et deilig drag over den bleke ginger-funken.

Med Think Tank kunne Blur notere seg for sitt femte strake nummer 1 – album i UK. Plata solgte også brukbart i USA, med 56. plass som best.

Rating: 7,5/10