Marvin Gaye – The Soulful Moods Of Marvin Gaye (Tamla Records LP, 1961)

1) (I’m Afraid) The Masquerade Is Over; 2) My Funny Valentine; 3) Witchcraft; 4) Easy Living; 5) How Deep Is The Ocean; 6) Love For Sale; 7) Always; 8) How High The Moon; 9) Let Your Conscience Be Your Guide; 10) Never Let You Go; 11) You Don’t Know What Love Is

Marvin Pentz Gay ble født 2. april 1939 og døde bare 45 år gammel 1. april 1984, etter å ha blitt skutt av sin egen far. I løpet av en 25 år lang platekarriere satte han sette uutslettelige spor etter seg i populærmusikken, særlig med rekken med klassiske album på syttitallet, som var blant det beste som ble det gitt ut det tiåret, uavhengig av sjanger.

Suksess til tross, Marvin Gayes liv var fullt av opp og nedturer. Skilsmisser, konkurser, rusproblemer og gambling var en del av paletten. Gaye startet opp som trommeslager på diverse innspillinger, men konsentrerte seg etter hvert om sangen. Han var en av de mest markante vokalistene i amerikansk musikk. Han var lett gjenkjennelig, med både silkemyke fraseringer, saftige brunstbrøl og alle mulige sjatteringer i mellom. Han var både den store skjørtejegeren og den samfunnsengasjerte aktivisten; i sannhet en sammensatt og interessant personlighet.

Gaye hadde opprinnelig planer om å bli sin generasjons Nat King Cole, med fokus på den amerikanske sangboka, klassisk vokaljazz og easy listening. Dette stod i grell kontrast til plateselskapet Tamlas planer, som så for seg Gaye som en av de store fargede popstjernene. Tamla lot motvillig Gaye ha en parallell karriere de første årene, hvor inspirasjonen fra Nat King Cole ble kombinert med pop og soul. Gaye ble etter hvert en ren soulsanger, og fikk til sammen hele 30 små og store hits i løpet av sekstitallet. Han hadde sans for duett-album, og spilte inn flere slike, sammen med flere av Tamlas sangerinner.

Debuten var langt unna moderne soulmusikk, som kun var i støpeskjeen da The Soulful Moods of Marvin Gaye ble spilt inn i 1961. Plata inneholdt ti klassiske låter og to nyskrevne fra Tamlastallen, med Berry Gordy i spissen. Gaye tok for seg sanger som My Funny Valentine, Easy Living, Love For Sale og How High The Moon. Dette var udødelige melodier, skrevet av størrelser som Irving Berlin, Cole Porter og Richard Rogers. Gaye gjorde sangene med enkle arrangementer. Det meste av backingen bestod av bass, gitar og med Gaye selv på trommer og piano.

Marvin Gayes stemme var godt på plass allerede i 1961. På tross av ung alder var det ikke tvil om hvem vi hørte. Likevel var det noe mangelfullt over hans forsøk på de ofte alvorstunge tekstene om kjærlighetens irrganger. En mangel på levd liv gjorde tolkningene smått overfladiske, der de la opp til en sliten inderlighet som Gaye naturlig nok ikke hadde i en alder av 22 år. Alvoret i My Funny Valentine ble aldri virkelig. Det gjorde heller ikke fortvilelsen i How Deep Is The Ocean. The Soulful Moods Of Marvin Gaye var en sjarmerende, men ikke spesielt substansiell start på en stor karriere. Det var likevel stas å høre den unge mannen synge disse sangene med sin mjuke røst, selv om grunnen ikke revnet under deg av tolkningene.

The Soulful Mood Of Marvin Gaye var det andre albumet som ble utgitt på Tamla, som kun var i starten av det store eventyret som ble virkelighet utover sekstitallet. Plata ble ingen storselger, selv om singelen Let Your Conscience Be Your Guide ble en regional hit. Den smule r&b balladen var skrevet av Berry Gordy, og pekte fremover mot det som skulle komme fra Gaye senere. Den andre nye sangen var Gayes kjæreste Anna Gordy med på å skrive. Hun skulle havne i en voldsom skilsmisse fra Gaye femten år senere, ettertrykkelig dokumentert på hans dobbeltalbum Here, My Dear.

Rating : 6/10