Debbie Harry – Rockbird (Chrysalis LP, 1986)

 1) I Want You; 2) French Kissin’ In The USA; 3) Buckle Up; 4) In Love With Love; 5) You Got Me in Trouble; 6) Free to Fall; 7) Rockbird; 8) Secret Life; 9) Beyond the Limit

Årene etter oppløsningen av Blondie og frem til utgivelsen av hennes andre soloalbum i november 1986 var rolige for Debbie Harry. Hennes samboer og viktigste samarbeidspartner Chris Stein ble rammet av livstruende sykdom og hun trakk seg mer eller mindre ut av rampelyset for å ta seg av sin kjære. Harry slapp kun to singler i løpet av disse årene. Hverken Rush Rush (1983), produsert av Giorgio Moroder og med i filmen Scarface, eller Feel The Spin (1985), fra filmen Krush Groove, solgte særlig mye. Harry gjorde det bedre som skuespiller i David Cronenbergs syke Videodrome, hvor hennes innsats ble berømmet av kritikerne.

Da Harry omsider kom med nytt studioalbum hadde det rent mye i vann i havet siden KooKoo (1981) og Blondies svanesang The Hunter (1982). Madonna var nå verdensstjerne, og upersonlig dansepop hadde tatt over hitlistene. Harry hadde rukket å runde 40 år, og var ikke lenger den heiteste popstjerna. Det var heller ikke mye plass til poprock på listene i 1986, og hun var nok på søken etter et nytt musikalsk ståsted. Eller kanskje rettere sagt, på jakt etter nye hits. Omslaget viste en kul og tøff Debbie Harry, staset opp som en edgy utgave av Madonna.

Overraskende nok var det Seth Justman fra bluesrockbandet J. Geils Band som produserte Rockbird. Det var for så vidt ikke et dårlig valg. Justman hadde komponert flere store hits for J. Geils Band, et traust og tradisjonsbundet band, som hadde lyktes med å få hits og selge mye plater. Deres største hit var Centerfold fra 1981, skrevet av Seth Justman.

Justman ga Rockbird et polert, elektronisk og tidstypisk lydbilde. De ni låtene var gjennomgående dansbare. Harry hadde åpenbart ingen større ambisjoner enn å lage en kommersiell popplate. Det skal sies at Harry kledde låtene på Rockbird bedre enn hva som hadde vært tilfelle på Chic-flørten KooKoo. Likevel ble Rockbird aldri spesielt inspirert. Det var lite eller ingenting som minnet om høydene hun nådde på Blondies fire første album. Låtmaterialet var også denne gangen ujevnt, som det hadde vært det på alle innspillinger hun hadde vært med siden Autoamerican.

Hun fikk en hit i UK med French Kissin’ In The USA, skrevet av Chuck Lorre. Lorre skulle senere slå seg opp som en av de fremste tv-produsentene i USA, med show som The Big Bang Theory og Two And A Half Men på samvittigheten. French Kissin’ In The USA var en stilig poplåt, selv om den ikke hadde det varige over seg som Blondies beste øyeblikk hadde. Den andre singelen fra plata, Free to Fall var en tradisjonell ballade, hvor man ble minnet på hvor godt Debbie Harry taklet melankolsk pop. Her viste hun at hun fortsatt hadde evnen til å være i sangen, og gi av seg selv så lytteren trodde på henne. Free To Fall var Rockbirds største beholdning. Secret Life hadde også noe ved seg, uten at man måtte holde på hatten av begeistring.

Åtte av de ni sangene var komponert av Harry, sammen med enten Chris Stein eller Seth Justman, og i ett tilfelle sammen med Nile Rodgers. Hvorvidt Beyond The Limit var en overligger fra KooKoo vites ikke, men den var uansett stivbeint hvitfunk som ikke flyttet på seg. Det var i det hele tatt noe uforløst over mange av sangene, der de strebet etter å fange lytteren i popgarnet, uten å ha tilstrekkelig hekt å by på.

Rockbird passerte som jevnt trivelig popmusikk og uforpliktende tidtrøyte, som ble lyttet til en kort periode og deretter fant sin plass i hyllene, for å bli der.

Rating: 6/10