Marvin Gaye – How Sweet It Is to Be Loved by You (Tamla LP, 1965)

 1) You’re A Wonderful One; 2) How Sweet It Is (To Be Loved By You); 3) Try It Baby; 4) Baby Don’t You Do It; 5) Need Your Lovin’; 6) One Of These Days; 7) No Good Without You; 8) Stepping Closer To Your Heart; 9) Need Somebody; 10) Me And My Lonely Room; 11) Now That You’ve Won Me; 12) Forever

Selv om Marvin ga ut album uten særlig kommersiell suksess, hadde han en sunn singelkarriere. Han leverte fire singelhits i 1964. Disse ble samlet på How Sweet It Is To Be Loved You, som kom ut i januar 1965.

De fire singlene lå først på plata. Alle fire holdt god standard, med sterk, tidstypisk pop-soul. Tittelsporet var aller best, en klassisk slager med melodi og tekst for evigheten. Den har du selvsagt hørt, enten i original-versjonen til Marvin eller i en av de utallige versjonene som har blitt spilt inn. How Sweet It Is nådde 6. plass på poplistene og 3. plass på R&B. På den sangen figurerte noen av de aller viktigste kreftene på Motown. Den ble komponert av Lamont Dozier og brødrene Brian og Eddie Holland. Merkenavnet Holland-Dozier-Holland er er et av de sterkeste i pophistorien. De tre komponerte og produserte utallige hits for Motown. De skrev også to av de andre singlene som ble samlet på albumet, og både Baby Don’t You Do It og You’re A Wonderful One ble solide hits. Holland-Dozier-Holland produserte også hele plata.

Nesten like viktige for Motown var musikerne i The Funk Brothers. The Funk Brothers var ikke et band i ordets rette betydning, men en gruppe musikere som spilte på svært mye av det Motown ga ut frem til 1972, da selskapet flyttet til Los Angeles. The Funk Brothers hadde mange medlemmer i løpet av sekstitallet, muligens så mange som 13 totalt. De fikk aldri den statusen Booker T & The MGs fikk i sin tilsvarende rolle på Stax. De levde et ufortjent liv i skyggene, og fikk først anerkjennelse og stjernestatus i 2002, etter at det ble skrevet bok og laget dokumentar om den sentrale gjengen musikere. Et viktig og underkjent poeng er også at The Funk Brothers var en blanding av både hvite og svarte musikere, et svært tidlig eksempel på dette – lenge før for eksempel Sly & The Family Stone og Love.

The Funk Brothers sendte Marvin Gaye rett inn i samtida med sin suverene sving og musisering. Hør bare på funkpopen i You’re A Wonderful One og tittelsporet! You’re A Wonderful One var et frekt tyveri fra Chuck Berry, men hva gjorde vel det?

Det var heller ingenting å si på koristene Marvin hadde med seg. Her var både The Supremes og The Temptations, The Spinners, The Miracles, Martha & The Vandellas og The Andantes. De koret bak en Marvin som virkelig begynte å finne seg til rette i denne musikken, med en stemme som kunne spille på både det romantiske, det røffe og det kule. Til sammen tilførte Marvin, musikerne og koristene sangene en positivitet og livsbejaelse som det var umulig å ikke bli i godt humør av.

De fire singlene var strengt tatt de beste sporene, men de øvrige holdt også jevnt bra kvalitet. Slik ble How Sweet It Is To Be Loved By You et godt gjennomført album.

Plata ble også det første soloalbumet fra Marvin som kom på listene. Riktignok bare på 128. plass på poplistene, men med en pen 4. plass på R&B listene.

Rating: 7/10