The Damned – Strawberries (Bronze LP, 1982)

1) Ignite; 2) Generals; 3) Stranger on the Town; 4) Dozen Girls; 5) The Dog; 6) Gun Fury (Of Riot Forces); 7) Pleasure and the Pain; 8) Life Goes On; 9) Bad Time for Bonzo; 10) Under the Floor Again; 11) Don’t Bother Me

Det ble etter hvert klart at Chiswick var i økonomiske problemer. Det påvirket forholdet mellom The Damned og plateselskapet. Gruppa følte at de ikke fikk den støtten de fortjente. Chiswick la omsider ned i 1983, og da hadde The Damned allerede inngått kontrakt med Bronze Records og gitt ut sitt femte album.

Strawberries ble utgitt i oktober 1982, to år etter forgjengeren. Det hadde som vanlig skjedd både det ene og det andre med The Damned siden sist. Det mest overraskende var at Captain Sensible hadde blitt popstjerne. Han fikk en kjempehit med Happy Talk, en sang som opprinnelig var en del av lydsporet til South Pacific. Musikken til South Pacific ble skrevet av Richard Rogers og Oscar Hammerstein II, og soundtracket lå på toppen av Melody Makers liste i 115 uker fra november 1958, noe som er rekord.

Captain Sensible ble pop-nasjonen Englands nye maskot, og han holdt høy profil med diverse tv opptredener, reklamejobber og så bort etter. Det ga også The Damned mer oppmerksomhet enn de var vant til, for kapteinen var alltid påpasselig med å si at The Damned var det viktigste for han, solo-suksess til tross. Captain Sensible fikk flere hits i årene som fulgte, men albumet han slapp i september 1982, Women And Captain First, nådde kun 64. plass i UK. Da gikk det langt bedre med The Damneds nye album, som ble utgitt kun en måned senere. Strawberries gikk til 15. plass og ble en solid fremgang. Det var vel fortjent, og kunne ikke bare tilskrives fornyet oppmerksomhet på grunn av Captain Sensibles suksess. Strawberries var en plate full av fengende poprock med stor appell.

I likhet med The Black Album ble Strawberries hovedsakelig spilt inn i Rockford Studios i Wales. Gruppa hadde utvidet besetningen med keyboardist Roman Jugg siden sist. Jugg begynte som støttespiller og tilknyttet musiker, men ble etter hvert ordinært medlem.

På Strawberries videreutviklet The Damned uttrykket de viste frem på de to første sidene av The Black Album. Influensene fra psykedelia og goth ble blandet med datidens pop-trender, representert av band som The Teardrop Explodes og Tears For Fears. Det medførte at Strawberries låt strammere og mer fokusert enn noe de hadde utgitt tidligere. Strawberries var et velprodusert, fengende rockealbum med helning mot mørk pop og gotiske stemninger. Det aller meste av punken var kastet ut vinduet for lengst, selv om det var låter på plata som hadde mye energi og spark i seg. De fleste sangene var basert på gitar, bass og trommer, men det var også flittig bruk av keyboards, sitar, cello, trompet og saksofoner. Strawberries var en naturlig vei videre for The Damned, som overrasket med en kreativitet og modning få trodde de hadde i seg.

Ni av sangene ble komponert av Rat Scabies, Captain Sensible og Dave Vanian sammen, mens Paul Grey skrev to alene. Det faktum at Gray ikke skrev sammen med de andre var nok et bilde på at alt ikke var greit mellom Gray og de andre medlemmene, og kort tid etter at Strawberries var utgitt var han ute av gruppa.

The Dog var det største høydepunktet. Den var basert på Anne Rices karakter Claudia fra romanen Interview With The Vampire. The Dog var syv minutter lang; En dyster og samtidig vakker reise inn mørket, med en gotisk, svakt tegneseriepreget stemning.  I den northern soul inspirerte Stranger On The Town nærmet The Damned seg det Dexys Midnight Runners og The Jam holdt på med. Generals var en annen godbit, der gruppa dyrket popmusikk ala new romantics, som var i ferd med å vise sitt polerte ansikt i London.

Rating: 8/10