Marvin Gaye – A Tribute To The Great Nat «King» Cole (Tamla LP, 1965)

 1) Nature Boy; 2) Ramblin’ Rose; 3) Too Young; 4) Pretend; 5) Straighten Up And Fly Right; 6) Mona Lisa; 7) Unforgettable; 8) To The Ends Of The Earth; 9) Sweet Lorraine; 10) It’s Only A Paper Moon; 11) Send For Me; 12) Calypso Blues

Nat «King» Cole var stor stjerne på femtitallet og hadde en lang rekke hits. Han traff et bredt publikum med sin lett tilgjengelige vokaljazz, som var utstyrt med strykerarrangementer og generelt monden stemning. Cole var en formidabel sanger og en mester i sin sjanger. Han står igjen som en sentral figur i amerikanske populærmusikk pre rock &roll. Cole var et av Marvin Gayes forbilder, og da Cole døde av lungekreft 45 år gammel i februar 1965, bestemte han seg for å spille inn et hyllestalbum.

Gaye la seg tett opp til Coles arrangementer og stil på A Tribute To The Great Nat «King» Cole. Det var jo ikke unaturlig, men dermed var Gaye for fjerde gang i løpet av sin korte platekarriere tilbake i et «voksent» musikalsk landskap. Det bli siste gang, om man ser bort fra et album i samme stil som ble utgitt etter hans død.

A Tribute ble det mest vellykkede av de fire «voksne» albumene til Gaye. Det skyldes flere ting. For det første var produksjonen innsmigrende og passende. For det andre musiserte The Funk Brothers med sedvanlig presisjon og naturlig sving. For det tredje hadde Marvins fremføring en modenhet i stemmen som var mer eller mindre fraværende på tidligere forsøk; han anstrengte seg virkelig denne gangen. For det fjerde var det et formidabelt låtmateriale. A Tribute inneholdt et knippe sanger som står igjen i amerikansk musikkhistorie. Rett nok var det smektende, middle of the road  og alt det der, men for noen melodier! Det var en melodi-føring og økonomi i tekst og arrangementer – presisjon var kanskje en bedre beskrivelse? – som ga disse sangene en evig glans. Du har hørt flere av dem selv om du ikke husker det; Nature Boy, Unforgettable, Mona Lisa. Likevel ble det vel smooth og tilbakelent ved inntak i store doser, og det var ingen sterke grunner til å prioritere Gayes plate foran Coles originalinnspillinger.

A Tribute er best i bruk når du plukker en låt her og der, mens du nipper til en martini og planlegger en tur til Cuba for å gamble litt. Husk den hvite dressen!

Rating: 6/10