Emerson, Lake & Palmer – Works Volume 2 (Manticore LP, 1977)

1) Tiger In A Spotlight; 2) When The Apple Blossoms Bloom In The Windmills Of Your Mind I’ll Be Your Valentine; 3) Bullfrog; 4) Brain Salad Surgery; 5) Barrelhouse Shakedown; 6) Watching Over You; 7) So Far To Fall; 8) Maple Leaf Rag; 9) I Believe In Father Christmas; 10) Close But Not Touching; 11) Honky Tonk Train Blues; 12) Show Me The Way To Go Home

I november 1977, i passende til julesalget, var det klart for Works Volume 2, Volume 2 var en annen ganske annen affære enn Volume 1. Denne gangen dreide det seg om et «oppsamlingsheat», der ELP rasket sammen diverse uutgitte og vanskelig tilgjengelige spor fra årene mellom 1973 og 1976. ELP serverte litt av hvert fra sin musikalske meny, inkludert progrock, jazzrock, boogie og ballader. Det var lite eller ingenting som hadde fortjent en plass på gruppas katalog fra 1970 til 1974. Volume 2 inneholdt riktignok noe hyggelig musikk for fansen, men kvaliteten varierte voldsomt.

Tre av de fire første låtene var materiale som ble til overs under innspillingen av Brain Salad Surgery. Tiger In A Spotlight var en rotete affære, som Emerson ødela med flaut boogie-piano. When The Apple Blossoms Bloom In The Windmills Of Your Mind I’ll Be Your Valentine var mye bedre; En stilig instrumental der ELP blandet prog med milde jazz-vibrasjoner. Den var tidligere utgitt som b-side på Jerusalem-singelen. Låten med tittel Brain Salad Surgery var en energisk liten stubb, med brølende sang av Lake og en energi som var sårt savnet på Works Volume 1. Før den hadde Palmer levert Bullfrog, et middels godt forsøk på jazzrock. Close But Not Touching lå i samme leia, og var også Palmers verk, men heller ikke den strakk seg over det kavete uinspirerte. So Far To Fall var litt bedre, der filmmusikk og storbandjazz ble blandet med prog.

Barrelhouse Shakedown hadde vært ute som b-side på singelen Fanfare For The Common Man. Den var en av Emersons triste vandringer i barrelhouse-jazz, noe han aldri fikk dreis på utover å vise at han var en teknisk god pianist. Det ble traust og trøtt og kun et nytt nummer i listen med generell formelonani. De samme innvendingene  gjaldt versjonen av svisken Maple Leaf Rag og Emersons solo-singel Honky Tonk Train Blues.

Lakes ballader var blandet kost. Watching Over You var unektelig “pen”, men ble for søt, og la seg slik sett tett på elendigheten han presterte på Works Volume 1. Den nedstrippede versjonen av julesangen I Believe in Father Christmas var bedre, og er en av få julesanger det er mulig å tåle. Avslutningen med Show Me The Way To Go Home, den gamle britiske standarden fra 20-tallet, ble ikke mer enn på det jevne. Her kunne man ane at Lake ønsket seg bort, kanskje til en liten jazzklubb?

Rating: 5/10